Hizmette Farklı Yakalayın | Eksen Redüktör
Bizi Ara

Alçak Gerilim Motorları

Ülkemizde, üretim gösteren tüm santraller birbirine paralel olacak şekilde bağlanırken, enterkonnekte şebeke sistemini ortaya koyar. Gerilim ya da diğer ismiyle voltaj, bir iletkenin iki ucu arasında oluşan potansiyel fark olarak bilinir. 1 ve 1000V arası gerilim ise alçak gerilim olarak nitelendirilir. Elektrik enerjisini iletmek ve çok daha uzun mesafelere taşımak için ise alçak gerilim çoğu zaman yetersiz kalır. Alçak gerilimde güç düşümü ve kayıplar çok fazla olduğundan, gerilim seviyesi yükseltilerek elektriğin uzun mesafelere kayıpsız iletim yapması sağlanır. Gerilimi yükselten elektrik, dağıtım bölgesindeki trafolara gerilimi düşülerek işyeri ve konutlara alçak gerilim seviyesinde ulaştırılır.

Elektriğin iletiminde kullanılan şebekelere iletim şebekeleri, dağıtım için kullanılan şebekelere ise dağıtım şebekeleri ismi verilir. Elektriğin kesintisiz olarak üretilerek dağıtılması için, bu şebekelerin iyi şekilde planlanmış olması gerekir. Bu yüzden kayıpların önüne geçmek ve güvenli bir şekilde elektriği uzak mesafeler taşımak için elektrik iletiminde ve dağıtımında birbirinden farklı gerilim seviyeleri kullanılır. Alçak gerilim ise bu gerilim seviyeleri arasında ilk sırada gelendir.

Alçak Gerilim Nerelerde Kullanılır?

Ülkemizde konutlarda günlük hayatta kullanılan enerjinin gerilimi 220V, saniyede kullanılan üç fazlı alternatif akımın gerilimi ise 380 V'tur. Gerilim artmaya başladığında, güvenlik ve izolasyon tedbirleri zor olacağından, aynı zamanda yüksek gerilimde çalışacak elektrikli cihazların üretimi maliyetli ve zor olduğundan, elektrikli cihazları çalıştırmak için 110 V- 380V arası alçak gerilim kullanılır. Elektrikli cihazlarda ise genel olarak doğru akımla ve daha düşük gerilim seviyesinde çalışır. Bu nedenle bu cihazlarda şebeke voltajını doğru akıma çeviren ve gerilimini azaltan adaptörler kullanılır.

Yüksek gerilimden orta gerilime dönüştürülecek olan elektrik akımının dağıtım şirketleri tarafından satılmasına fırsat veren enerji ağı; işyeri ve ev yerleşimlerine yakınlarda alçak gerilim trafosu ile düşürülür ve sonrasında daha güvenli hale getirilir. Bu sayede bu standart motor, evlerin elektrik sistemlerine giriş yapar. 0-1000 Volt arasında kalan bu değer sayesinde tüm elektrikli- elektronik ekipman ve eşyalar sorunsuz şekilde çalıştırılabilir. Ancak alçak gerilimin bir dezavantajı da vardır. Çok yüksek ve yüksek gerilim hatlarında yaşanan enerji kayıpları, çok daha az iken alçak gerilim hatlarındaki kayıplar daha fazladır. Bu yüzden yalnızca kısa mesafelerde bulunan yerleşkeler için konumlandırılır. Uzak mesafeler için sırayla orta gerilim, yüksek gerilim, çok yüksek gerilim şebekeleri tarafından sürekli olarak iletilmeye devam edilir.

Alçak gerilim sistemlerinde ve tesisatlarında güvenlik, kontrol, anahtarlama gibi birçok farklı faaliyet için mekanik, elektrikli ve elektromekanik birçok ekipman kullanmak gerekir. Konutlarda kullanılan elektrik anahtarları, devre kesiciler, otomatik sigortalar, kaçak akım röleleri, parafudr gibi alçak gerilim ürünleri kullanılır. Şebekelerde, endüstriyel testislerde ve sanayilerde ise reaktif güç kontrol röleleri ve yardımcı ekipmanları, enerji analizörleri, enerji sayaçları, ölçüm cihazları, yük ayırıcılar, kontaktörler, devre kesiciler, motor koruma şalterleri, yol vericiler, röleler gibi alçak gerilim ürünleriyle üst seviye üretim ve güvenlik kalitesi sağlanır.

Voltajın alçak ya da yüksek olarak sınırlandırıldığı ise herkes tarafından bilinen doğrulardan biridir. Voltajla alakalı konuşulduğunda, kulaktan kulağa gezen bu terimlerin ne anlama geldiği ve uluslararası geçerli olup olmadığı da birçok kişi için merak konusudur. Voltaj ve sınıflandırılması hakkında konuşurken çok sık bir şekilde karşılaşılan bu terimler, yüksek ya da düşük voltaj olacak şekilde değişkendir. Ancak bu terimler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Diğer bir deyimle, uluslararası belirlenmiş, standart rakamlar olmadığı için söz konusu olan bu değerler ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Alçak gerilim ve bu paralelde gerçekleştirilen sınıflandırmalar bakımından, hangi voltaj aralığı hangi sınırda kabul görür değişir. Bu yüzden yaşanan ya da ölçüm yapılan yere göre farklı olabilecek değerlere özellikle ülkeler arasında projelerde dikkat edilmesinden fayda vardır. Elektrik mühendisliği alanını ve bu alandaki hizmetleri doğrudan ilgilendiren alçak gerilim kavramı, genel olarak diğer gerilim sınıflandırılmaları ile bir arada kullanılır.

Ülkeden ülkeye ve bağlama göre bu terim kapsamının değişiklik gösterebileceğinin altını çizmek gerekir. Genel olarak alçak gerilim şebekeleri, 1 volt ve 1000 volt arasındaki gerilim değerleri için kullanılabilen bir terimdir. Ancak kullanıcılar için (özellikle evlerde) bu değer yükselir. Bu aralıkta Türkiye’de elektrik için alçak gerilim aralığında yer aldığı ifade edilebilir. Yani bu rakamlar tüketici için geçerliliğini korur. Alçak gerilimin etkin değeri, 1000 Volt da dahil olmak üzere, 1000 volt ve altı için kabul edilir.

Evlerde alçak gerilim akımının 240V değerde olduğu göz önünde bulundurulduğunda, sanayi bölgelerinde ve fabrikalarda bu değer 380V değerine kadar ulaşabilir. İzolasyon kademeleri gerçekleştirilen tüm kablolar, alçak gerilim parafudrları ile elektrik akımı daha konforlu ve daha güvenli hale getirerek bireysel kullanımda aktifleşir. Her inşaat ve apartman girişinde bir adet alçak gerilim panosu vardır. Bu panolar sayesinde elektriğin evlere dağıtılması ve güvenli kalması sağlanmaktadır. Alçak gerilim ürünleri ile (kaçak akım röleleri, otomat devre sigortaları, devre kesiciler gibi) konutlardaki elektrik sistemleri ortam akımdan- alçak gerilime düşürüldükten sonra, güvenli bir şekilde dağıtılmasını ve olası arızalara karşı konutların güvenliğini sağlamaktadır.

Yüksek ve çok yüksek gerilim hattı yani 1000 volt- 154 bin volt üzerini taşıyan sistemler, sadece özel durumlarda gerekebilir. Çünkü elektrik enerji üretimi sonrasında, bu enerjiyi iletip çok daha uzun mesafelere, uzak yerlere taşımak için alçak gerilim yetersiz kalabilir. Nasıl ki yüksek gerilim hatları genel olarak yerleşke ve elektrik santrali arasında döşenirse, burada alçak gerilim tek başına yeterli olmaz. Ancak dağıtımda alçak gerilim kullanımı da mümkündür. Yani şehir içerisinde ve yakın şehirlerin arasında elektrik dağıtımı için düşük gerilim hatları kullanılabilir. Ayrıca yüksek gerilim hattı, binalardan her cephede 50 metre uzaklıkta ve 9 m 45 cm yükseklikte yerleştirilmiş olması şarttır. Bunu ihlal eden durumlar için hukuki olarak işlem başlatmak mümkündür. Ceza ya da tazminat için arsa ve mülk sahipleri hemen başvuruda bulunabilir.

Eksen Redüktör Kalitesi Sizi Bekliyor

Çok uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi, kalite ve uzun süreli profesyonel çalışma anlayışı, satış öncesi ve sonrası hizmet ile müşteri memnuniyetini hedefleyen Eksen Redüktör, her bakımdan rakiplerinden hep bir adım öndedir. Birbirinden farklı elektrik motorları, kontrol üniteleri, pompalar, fanlar gibi ürünlerin satışı için geniş kadromuza ve uzman ekibimiz ile sevk araçlarımızla gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla sanayi endüstrisinde hem zamandan hem de nakitten tasarruf etmeniz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ürünlerimiz dünyanın ve Türkiye’nin her noktasında geniş sevkiyat ve satış ağıyla farkını ortaya koyduğunuz söylemek mümkündür. Sanayi alanında karşınıza çıkan her türlü soruna akılcı çözüm ve ürün önerisinde bulunan firmamızda, ihtiyaçlarınıza hitap eden pompalar ve fanlar mevcuttur. Eksen Redüktör farkını yaşayarak, hizmette farkı yakalamak çok kolaydır. Siz değerli iş ortaklarımızın ihtiyaçları olan elektrik motoru, redüktör, endüstriyel pompalar ve fanlar konusunda uzman kadrosuyla sektörde aktif şekilde hizmet verir. Sizde Eksen Redüktör farkını yaşamak ve kalite odaklı hizmet almak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak bizimle irtibat kurabilirsiniz.

Teklif alın veya bize ulaşın alanı!