Hizmette Farklı Yakalayın | Eksen Redüktör
Bizi Ara

Diyaframlı Pompa

Pompa, sanayi sektörünün her alanında farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Başlıca sıvı ya da sıvıya benzer akışkan maddelerin dolaşımını sağlayan bu pompalar aktif çalışma şartları, çalışma kuralları ve pompalanmak üzere transferi sağlanması beklenen maddeye göre gruplandırılmaktadır.

Buna istinaden çalışma koşullarında elektrik enerjisine ihtiyaç duymayan ve basınçlı hava kaynağı ile çalışan pompalara, havayla çalışan diyaframlı pompalar denir. Bu ürünler genel olarak diyaframın aktif hareketi sonucunda sıvı pompalama işlemi sağladığından, yaygın olarak havalı diyaframlı pompa ya da diyaframlı pompa olarak adlandırılır.  

Diyaframlı pompaların net ve kullanışlı tasarımından dolayı, farklı çalışma koşulları ya da akışkan madde değişikliği durumlarda, havalı pompa üzerinde farklılaştırma yapılabilme kolaylığı sağlar. Mesela; diyaframlı pompada kullanılacak maddenin ya da ortamın yanıcı karakterde olması, diyaframlar, pompa gövdesi, sızdırma engelleyen araçların ve cekvalflerin bazı özelliklerinin değiştirilmesi zorunlu hale getirilmektedir. Böyle bir durumda havalı pompanın sabit ya da hareket halinde olan nitelikleri değiştirilerek, ürünün bu koşullara uygun kullanıma hazır hale getirilmesi sağlanır. Bu sebeple, diyaframlı pompalar çoğunlukla döküm, plastik, alüminyum, paslanmaz çelik gibi materyaller kullanılarak üretilmektedir.

Eksen redüktörün üretimini sağladığı pompa modelleri arasında yer alan diyaframlı pompaların, kapasite aralığı da oldukça geniştir. Öyle ki bu kategoride 10 lt/dk- 1000 lt/dk kapasiteleri arasında, her türlü ihtiyaca uygun havalı pompa formu bulmak mümkündür.

Diyaframlı Pompa Nedir?

Elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan, basınçlı hava yoluyla sıvı ya da benzeri maddelerin dolaşımını sağlayan cihazlara diyaframlı pompa denir. Elektrikle çalışmadığı için, kullanım aşamasında herhangi bir kaçak problemi riski taşımayan bu pompalar hayatı kolaylaştırmaktadır.

Eksen Redüktör, içerisinde çift diyaframlı pompalar bulunan ürünler imal edildiği gibi talebe yönelik üç diyaframa sahip pompalarda üretebilmektedir. Diyaframlı pompa, çalıştırması oldukça pratik bir üründür. Pompanın içerisinde mevcut bulunan diyaframın, arkasında konumlandırılmış milin sağ ve sol hareketi sayesinde basınçlı havanın ve akışkan maddelerin transferi sağlanır.

Ayrıca havanın transferi ile içerinin dolması sonrası, sıvı sıkıştırılması sağlanır ve çıkış bölümüne doğru yönlendirilir. Çift diyaframlı pompalarda bu sırada diğer diyaframın önünde bir vakum elde edilir. Ardından elde edilen sıvı kaynağından, pompanın iç kısmına doğru sıvı akışı oluşur. Bu eylem düzenli olarak devam ettiğinde, diyaframların periyodik akış sağlaması sayesinde hem basınç işlemi hem de emiş gerçekleşir. İstenildiğinde sıvının akışını tek yönde sabit tutmak için her iki kısma da ikişer tane cefvalf kullanılabilir.

Firmamızın ürettiği diyaframlı pompaların en belirgin ve avantaj sağlayan özelliği, elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan kullanılabilir metotta tasarlanmış olmasıdır.. Basınçlı havanın farklı yöntemlerde kullanıldığı işletmelerde, uygun kapasitedeki kompresöre bağlanarak çok kolay şekilde çalıştırılabilir. Ürünün problem çıkarmadan çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan basınç değeri, yüksek basınçlarda diyaframlı pompanın giriş kısmına konulan basınç düşürücü valf yoluyla ayarlanabilir.

Bu pompalar kullanıcıya sağladığı ayrıcalıklı özellikleri sayesinde, birden fazla uygulamada uzun yıllar kullanıma uygundur. Diyaframlı pompaların en çok kullanıldığı sektörler ise;

*Endüstriyel kâğıt - reçine, tutkal ve yapışkan maddeler

*Gıda sektörü - pigment, aroma maddelerinin karışımı ve her türlü akışkan madde

*Kimya işletmeleri- asit, alkol ve her çeşit solvent madde

*Su arıtma sistemi - temiz su sirkülasyonu, kirli su tahliyesi, kimyasal dozaj işlemi

*Elektronik işletim - farklı kimyasalların transferi ve akışı

*Yüzey işlem teknoloji sistemleri

*Boya sektörü

 Eksen redüktör, uzman ekibi ve kaliteli materyalden ürettiği diyaframlı pompalar sayesinde elektriğe ihtiyaç duymadan, endüstriyel alanda basınç değerlerini ve sıvı akışını kontrol altında tutabilmenizi hedefler. Diyaframlı pompa modellerinde malzemelerin kullanım alanına göre gösterdiği esneklik, Eksen redüktör garantisiyle üretilen pompaların ön plana çıkmasını sağlayan en önemli faktördür.

Diyaframlı Pompa Nerelerde Kullanılır?

Bir diğer ismi havalı pompalar olan diyaframlı pompalar, endüstrinin pek çok alanında aktif şekilde kullanılmaktadır. Bu pompalar, pompanın ölçü ve ebatlarına uygun kapasitesi bulunan bir kompresöre bağlandıktan sonra çalıştırılmaktadır. Elektrikle çalışma özelliği olmadığından ve buna bağlı olarak içerisinde elektriğe dair hiçbir şey barındırmadığından, patlamazlık özelliğine sahiptir.

Diyaframlı pompa, özellikle petrol ürünlerinin depolandığı bölgelerde oluşmuş çamur ve yağların temizleme işleminde çok kolaylaştırıcı bir üründür. Yapıştırıcı maddeler, kimyasallar, mürekkep ve boyaların sirkülasyon ve transfer işlemlerinde çok sık kullanılır. Diyaframlı pompaların en dikkat çekici özelliği ise elektriksiz çalışmasıdır.  Bu sayede çalışma sırasında olası bir patlama veya yanmaya karşı güvenilir ex-proof özelliği taşır. Tutkal ve boya ham maddelerinin transfer ve depolanma gibi işlemlerinde de diyaframlı pompalar oldukça kullanışlıdır.

Gıda sektöründe de diyaframlı pompaların işlevselliğinden fazlaca yararlanılmaktadır. Diyaframlı pompanın, transfer ettiği sıvı maddenin kimyasal özelliğinde bir değişikliğe neden olmaması gıda sektöründe ayran, süt, krema, mayonez ve ketçap gibi sıvı bazlı maddelerin depolanma, aktarılma işlemlerinde bu cihazın kullanılmasına sebep olmuştur.

Marmelat, çikolata gibi sıvı ancak hafif yoğun maddelerin transfer işlemleri için gıda tüzüğü şartlarına uygun diyaframlı pompalar kullanılmaktadır. Ayrıca diyaframlı pompalar çamur transferi, seramik sektörü ve kalıplara sıvı doldurma amaçlı da yaygın şekilde kullanılır. Sır kaplama işlemi sırasında püskürtme ve dolaşım için de diyaframlı pompalar olmazsa olmazdır.

Diyaframlı pompalar tersanelerde, gemi inşaatı ve gemi tamirinde sıklıkla kullanılır. Ayrıca kumlama ve raspalama atıkları, sintine sularının boşaltılma işlemi ve paslı atıklar diyaframlı pompaların kullanım alanında dâhildir. Tekstil sektöründe bulunan boyahanelerde kimyasal boya ve maddelerin transferinde, depolanması ve baskı makinelerinin boya sirkülasyon işlemlerinde de diyaframlı pompaların kullanımına yer verilmektedir. Kullanılan makinenin renk ve baskı kapasitesine bağlı olarak her renge özel diyaframlı pompa ve boya pompası tercih edilir.

Diyaframlı pompaların bir diğer kullanıldığı alan ise sanayi bölgeleridir. Bor yağı transferinde, talaşlı imalat ortamlarında, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı sırasında olışan tortu ve boyaların  giderilme işlemlerinde, oto servis istasyonlarında, sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanması içinde diyaframlı pompalar kullanılır. Çok fazla akışkan özelliğe sahip olmayan yoğun maddelerin transferinde, pistonlu yüksek basınç diyaframlı pompaların kullanımına yer verilir.

Tüm bunlarla beraber, diyaframlı pompalar canlı hayvan kesim tesislerinde ortaya çıkan hayvansal atık maddelerin transferinde, balık yağ üretim tesislerinde şişeleme ve depolama işlemlerinde de sıklıkla tercih edilir.

Diyaframlı Pompa Çalışma Prensibi

Diyaframlı pompalar içerisinde genel olarak çift diyafram barındırmaktadır. Yüksek miktarda basınç ve debi ihtiyacı bulunan işlemler sırasında üç diyaframın birden kullanıldığı pompa türleri de mevcuttur. Diyaframlı pompaların çalışma prensibi aslında oldukça basittir. Kullanılırken basınçlı hava, diyaframların arka kısmında yer alan bir diyafram milinin sağ ve sol hareketi sayesinde bir bir dolar. Havanın dolduğu kısımda bulunan diyaframın önünde ki sıvı, sıkıştırılır ve çıkışa doğru yönlendirilir. Aynı anda diğer diyaframın ön bölümünde de vakum meydana gelir. Ardından sıvı kaynağından pompanın içerisine sıvı girişi olur.

Bu hareketler periyodik şekilde devam eder ve diyaframların bu hareketi sayesinde, hem basma hem de emil işlemi gerçekleşmiş olur. Diyaframlı pompanın içinde olan sıvının tek yönlü hareket etmesini sağlamak amacıyla, her iki bölgede ikişer tane çekvalf yer alır.

Diyaframlı pompa kullanırken sıvının viskozite özelliği, sıvı aktarma debisi, sıcaklığı, içinde bulunan katı parçacık büyüklüğü, pH oranı, işletmenin hava basınç özelliği, yani kompresör kapasitesi mutlaka bilinmelidir.

Diyaframlı Pompa Fiyatları

Diyaframlı pompa satın alırken göz önünde bulundurulması gereken birden fazla faktör vardır. Pompa satın alma aşamasında, kullanıcılar çoğunlukla ürünün genel özellikleri ve fiyatına dikkat etse de pompa satın alırken ürünün dayanıklılığı, uzun ömürlü olması ve firma kalitesi çok önemlidir. Diyaframlı pompa aldığınız firmanın, alışveriş sonlandıktan sonra olası bir olumsuzluk halinde destek seviyesi özenle araştırılması gereken bir noktadır.

Eksen redüktör, diyaframlı pompa ve çeşitleri satışında Türkiye genelinde önde gelen firmalar arasında yer alır. Diyaframlı pompa konusunda pek çok firmaya da bayilik vermekte olan müessesemiz, konforlu ve uygun ürünlerle kaliteden ödün vermeden satış işlemini tamamlar. Alışveriş öncesi ve sonrası tatmin edici bilgiler almak için Eksen redüktörü tercih edebilirsiniz.

Diyaframlı Su Pompası

Sıvıların aksiyon almasını sağlayarak, bir yerden başka yere ürettiği enerji sayesinde ilerlemesini sağlayan cihazlara pompa denir. Birbirinden farklı özelliklere sahip pompalar, kullanım alanına ve pozisyonuna uygun özelliklerde seçilmelidir. Diyaframlı su pompası, pompa modelleri arasında en fazla rağbet gören üründür. Su pompaları, bir dalgıcı andıran hamlelerle sıvı maddenin içine tamamen girerek, işlevini orda tamamlar.

Bir diğer ismi dalgıç pompa olan diyaframlı su pompası, içinde yer alan motor sayesinde gövdede ki pervanenin dönmesini sağlar. Pervane dönme işlemine başladığı an, basınç sıvıyı pompanın giriş bölgesine doğru itmektedir. Hızla dönen pompa, sıvıyı hızlandırarak çıkış bölümüne doğru zorlar.

Diyaframlı su pompaları tasarımı havada kullanıma uygun olarak üretilmemiş ise, her zaman su içinde kullanılması gereken cihazlardır. Pompa su içerisinde olduğu müddetçe, pompanın doldurulma ihtiyacı oluşmaz. Pompa suyun içindeyken aynı zamanda kabarcık oluşumu da otomatik olarak önlenir.

Elektrikli Diyaframlı Pompa

Pistonlu pompa olarakta bilinen elektrikli diyaframlı pompalar, diğer pompalardan farklı olarak sıkıştırılmış hava yerine elektrik enerjisiyle çalışan ürünlerdir. Elektrikli diyaframlı pompayı diğer pompa modellerinde ayıran en belirgin özelliği, pompanın orta bölgesidir. Basınçlı hava pompanın orta kısmına dolar ve elektrikli motor gücü sayesinde sağa sola hareket ederek diyafram sağa ve sola doğru itilir.

Bu ileri- geri hareketi sayesinde, giriş kısmı emme eylemi ile karşı akışkan hazne doldurulur. Bu şekilde sıvı hazne dışına ve çıkış kısmına doğru itilir. Bu işlem sürerken, bir önceki geçişten kalan madde öbür hazneye geçerek orayı doldurur. Yumuşak geçiş sağlanması, cihazın titreşim yapmasını engeller. Elektrikli diyafram pompalar kullanım alan ve pozisyonuna göre farklı özelliklere sahiptir.

İhtiyacınız olan diyaframlı pompayı, kullanacağınız alanın özellik ve kapasitesini baz alarak size en uygun ürünü, Eksen redüktörden temin edebilirsiniz.

Birçok sektörde aktif olarak çalıştırılan pompa çeşitleri için web sitemizi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Geniş ürün yelpazesinde, her müşterimizin taleplerine uygun ürünleri, deneyimli ekibimizle üretmeye devam ediyoruz. Eksen redüktör, güvenilir ve nitelikli alışverişin Türkiye’deki adı.

Teklif alın veya bize ulaşın alanı!