Sıvı maddelerin transferinde kullanılan ekipmanlar pompa olarak bilinmektedir. Pompalar uygulama noktaları, çalışma yöntemleri ve yapısal özellikleri dikkate alınarak farklı kategorilerde sınıflandırılabilir.
Bu sınıflandırma sıvı pompaları olarak bilinen işlem pompaları, merkezi doldurması bulunmayan pompalar ve spesifik uygulama pompaları şeklinde 3 ana başlık altında yapılabilir. Söz konusu durumda dozaj pompaları çeşitli sıvıların hassas ölçüde pompalanmasında kullanılan işlem pompaları kategorisinde yer alır.
Hassas işlemlerde kullanılmak üzere tasarlanan dozaj pompaları endüstriyel alanlardan tıbbi alanlara kadar pek çok farklı sektörlerde kendisine yer bulmaktadır. Ancak dozaj pompalarının uygulama alanı için dikkatli ve uygun bir seçim yapılması gerekir. Bununla birlikte, çalıştırılacağı alana doğru bir şekilde yerleşmek ve uzmanlardan destek almak önemlidir.
Belli bir miktar sıvı ya da gazın istenen oranda, başka bir sıvı veya gaz içerisine enjekte edilmesi için kullanılan pompa türleri dozaj pompalarıdır. Dozajlama pompası olarak da bilinen bu ekipmanlar endüstriyel tesisler, su arıtma tesisleri gibi alanlarda veya madencilik faaliyetlerinde kullanılabilir. Söz konusu pompanın farklı çalışma prensiplerine sahip alternatif modelleri de bulunabilir.
Dozaj pompaları, ihtiyaç duyulan sıvı ya da gaz malzemenin nakli için hassas ölçülerde çalışabilen ekipmanlardır. Bu pompalarının ortak özellikleri arasında kolay kontrol ve ayarlama, farklı sıvı ve gazları yüksek hassasiyetle pompalama, uzun ömürlülük ve güvenilirlik gibi durumlar bulunmaktadır.
Dozaj pompalarının seçimi konusunda da ilgili çalışma alanının gereksinimleri ve aktarımı sağlanacak sıvı veya gaz maddenin miktar, basınç gibi özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Dozaj pompalarının yapısal özelliklerine, kullanım alanına ve çalışma prensibine göre alternatif türleri ve modelleri bulunabilir. Yapısal özellikleri dikkate alındığında tek veya çok kanallı, taşınabilir veya masaüstüne, duvara monte edilebilir modelleri mevcuttur.
Santrifüj pompaları, peristaltik pompalar, diyaframlı pompalar ve pistonlu pompalar ise çalışma prensibine göre sınıflandırılmış olan dozaj pompalarıdır. Mekanik bir yapıya sahip olan santrifüj pompaları bir çark vasıtasıyla sıvıyı dışarı iten pompalardır. Bu pompaların yüksek debi ve düşük basınç altında çalışabilme kabiliyeti bulunur.
Çalışma prensibine göre sınıflandırılan diğer dozaj pompaları ise diyaframlı, pistonlu ve peristaltik dozaj pompalarıdır. Ayrıca elektromanyetik dozaj pompaları da bu grupta yer almaktadır. Çalışma alanlarının etkili olduğu dozaj pompası seçiminde endüstriyel, tıbbi ve laboratuvar dozaj pompaları söz konusu olmaktadır.
Akış hızı ve basınç konuları dozaj pompaların teknik özellikleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda bakıldığında akış hızı dozaj pompa tarafından belirli bir sürede transferi sağlanabilecek sıvı miktarıdır. Basınç ise pompa tarafından iletimi sağlanacak sıvıya uygulanan kuvvettir.
Doğal olarak gerek akış hızı gerek basınç, transferi sağlanacak sıvının özelliklerine ve çalışma konusuna göre ayarlanmalıdır. Yüksek akış hızı gereksinimi olan çalışmalarda santrifüj pompalar; yüksek basınç gerektiren işlerde ise yaygın olarak pistonlu pompalar tercih edilir. Eğer uygulamada hem yüksek basınç hem de yüksek akış hızı söz konusu ise periseltik pompalar kullanılmaktadır.
Çalışma prensipleri dikkate alındığında dozaj pompalarını elektrikli ve elektriksiz olarak da ikiye ayırmak mümkündür. Genel olarak motorlu mekanizma ile çalışan elektrikli dozaj pompalarında daimi olarak elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca bu tür pompalar otomasyon sistemlerine entegre şekilde çalışabilmekte ve yüksek performans sergilemektedir.
Elektrik kesintileri olması halinde çalışmaları durmaktadır. Elektriksiz olarak çalışabilen dozaj pompaları ise manuel şekilde sevk ve idare edilmektedir. Elektriksiz pompaların çalışması için gerekli enerji manuel yolla sağlandığından elektrik kesintileri problem teşkil etmez. Fakat elektriksiz dozaj pompaları görece daha düşük verimlilikte çalışır ve yüksek hassasiyet sağladığı söylenemez.
Kimyasal madde ihtiva eden çeşitli sıvıların transferi kimyasal dozaj sistemi çerçevesinde sağlanmaktadır. Bu sistem içerisinde de dozaj pompaları kullanılmakta olup yüksek hassasiyet gözetebildikleri için çoğunlukla diyaframlı ve pistonlu pompalar kullanılmaktadır.
Özellikle havuz sularının değişimi, atık su işlenmesi, su arıtımlarının yapılması ve endüstriyel ölçekte kimyasal uygulamalar kimyasal dozaj işlemlerine örnek verilebilir. Sistemlerin doğru tasarımı ve uygun kimyasal dozaj pompası kullanımı önem taşımaktadır.
Dozaj pompası kurulumu için öncelikle kurulum kılavuzu ve talimatlar incelenmelidir. Pompa için ısıdan ve titreşimden uzak uygun bir yer bulunduktan sonra bağlantı parçalarına ve borulara dikkat ederek kurulum yapılmalıdır. Pompa çalıştırılmadan önce boruların ve pompanın sıvı ile doldurulmuş olması önem taşımaktadır. Gerekli ayarlamalar ve kontroller yapıldıktan sonra pompa aktif konuma getirilebilir.
Pompanın güvenli ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için uygun yer tahsisi yapılması kadar elektrik bağlantılarının da doğru yapılması önemlidir. Öte yandan pompanın kalibrasyonuna, test ve düzenli bakımlarına dikkat etmek bahse konu ekipmandan alınacak verimi artıracaktır.
Sıvı veya gaz halde bulunabilen kimyasalların tank veya depo gibi noktalar arasında kontrollü bir şekilde dozajlanmasını sağlayan dozaj pompaları birçok çalışma alanında uygulanmaktadır. Bahse konu çalışma alanları ve iş konuları şu şekilde sıralanabilir:
Su arıtma tesislerinde, suyun dezenfekte edilmesi için çeşitli kimyasalların üniteler arası transferinde ya da endüstriyel tesislerde yağların dozajlanmasında,
Madencilik faaliyetlerinde, maden suyunu çıkarmak için su kullanımında veya otomotiv sektöründe, araçların temizlenmesi için kullanılan kimyasalların aktarımında,
Gıda ve tarım endüstrilerinde gerek gıdaların gerek bitkilerin korunması için kullanılan kimyasalların transferinde,
Tıbbi laboratuvarlarda, biyokimyasal testlerde ve kozmetik ürünlerin üretildiği kozmetik endüstrisinde, kimyasalların dozajlanmasında dozaj pompaları kullanılmaktadır.
Ayrıca deniz ve havacılık sektörlerinde de uçak ve gemilerin temizlenmesi için gereken kimyasalların taşınmasında söz konusu ekipmanlardan yararlanılmaktadır.
Dozajlama pompalarının rutin bakımlarına dikkat edildiği sürece arızalanma ihtimali oldukça düşük seviyelerdir. Bunun yanında olası arızalanma durumlarında veya periyodik bakımlarında bazı hususlara dikkat edilmelidir.
Öncelikle bakım işlemlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasında fayda vardır. Periyodik bakımlarda sıvı kanallarının temizliğinin yapılması, elektrik ve boru bağlantılarının kontrolü ve sızdırma önleyen contaların değiştirilmesi gerekebilir.
Pompalarda çıkabilecek arızalanmalar çoğu zaman borulardaki tıkanmalardan kaynaklanır. Bu yüzden sistem temizliği büyük önem taşımaktadır. Ayrıca pompanın doğru çalışması için uygun kimyasalların kullanılmasına dikkat edilmelidir. Kalibrasyon ayarları da uygun düzeyde dozajlama ve verimlilik için kritik öneme sahiptir.
Kullanım ve uygulama amacına göre farklılık göstermekle birlikte dozaj pompaları endüstriyel ekipman üretim veya satışı yapan firmalardan temin edilebilir. Aynı zamanda internet üzerinden online satış yapan firmalardan da dozaj pompası ve ekipmanları bulmak mümkündür.
Her ne amaçla kullanılacak olursa olsun tedarik edilecek pompanın kullanıcı ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini karşılaması gerekir. Bu noktada, dozaj pompasının özelliklerine ve transfer edilecek sıvıların akış hızı ve basıncına uygun pompalar seçilmelidir.
Dozaj pompaları da dâhil olmak üzere birçok pompa türünü, yedek parçasını ve motor, fren, hız kontrol üniteleri gibi endüstriyel ekipmanları bulabileceğiniz adreslerin başında Eksen Redüktör gelmektedir.
Yirmi yılı aşkın süredir sektöründe faaliyet gösteren ve müşteri memnuniyeti odaklı hizmet veren firma ile iletişime geçerek ihtiyacınız olan ürün ve ekipmanlar bağlamında bilgi ve fiyat talebinde bulunabilirsiniz.