Hizmette Farklı Yakalayın | Eksen Redüktör
Bizi Ara

Elektrik Motorlarının Yapısı

Elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülmesinde elektrik motorları kullanılmaktadır. Genel olarak ise elektrik motorunun yapısının iki temel bileşenden meydana geldiğini söylemek mümkün olmaktadır. Elektrik motorları stator olarak bilinmekte olan sabit parça ve rotor olarak bilinmekte olan döner parça gibi iki temel bileşenden oluşmaktadır.

Elektrik motorları genel olarak farklı tasarımlarda bulunsalar bile temel yapılarının benzerlik gösterdiğini söylemek mümkün olmaktadır. İhtiyacınız olan elektrik motorlarıyla ilgili olarak Eksen Redüktör firması ile iletişime geçebilir ve uygun fiyat seçenekleri ile hizmet alabilirsiniz.

Elektrik Motorunun Yapısı Hakkında

Elektrik motorlarının, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmeye yarayan cihazlar olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Sabit ve dönen parça olmak üzere iki temel bileşenden meydana gelen elektrik motorları kullanım amaçlarına göre farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Elektrik motoru içerisinde yer alan rotor, manyetik alanın içerisinde dönerek hareketi sağlamaktadır.

Stator ise rotorun etrafını sarmakta olan manyetik bobinlerden oluşmakta ve manyetik alanı oluşturmaktadır. Oluşturulmak istenen elektrik enerjisi ise stator bobinlere uygulanmakta olan üç fazlı alternatif akım ile sağlandığını söylemek mümkün olmaktadır.

Elektrik Motorunun Yapısı Nasıldır?

Elektrik motorunun yapısının genel olarak rotor, stator ve komütatörden meydana geldiğini söylemek mümkün olmaktadır. Elektrik motorlarının kullanım amaçlarına göre farklı tasarımlara ve tiplere sahip olduğu görülmektedir. Her ne kadar farklılık göstermekte olsa bile elektrik motorlarının temel yapıları benzerlik göstermektedir.

Temel bir elektrik motorunun yapısında rotor olarak bilinmekte olan döner parçanın manyetik bir alana sahip olduğu ve mıknatıslarla donatılmış bir şekilde bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

Stator olarak bilinmekte olan sabit parça ise rotor çevresinde konumlandırılmıştır ve sabit manyetik alanları içermektedir. Genel olarak ise stator bobinlerden oluşmaktadır. Stator tarafından bobinlere uygulanmakta olan elektrik akımı sayesinde manyetik alan etkinleşir ve ardından rotor dönmeye başlar.

Komütatör ise rotorun hareketinin doğru bir şekilde yönlendirilmesini ve doğru yönde dönmesini sağlayan bir cihaz olarak ifade edilebilmektedir. Elektrik motorlarının elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmekte olan çeşitli uygulamalarda kullanılabileceği ifade edilebilmektedir.

Elektrik Motorlarının Sahip Olduğu Özellikler Nelerdir?

Elektrik motorlarının sahip olduğu birçok farklı özellik bulunmaktadır. Öncelikle elektrik motorlarının verimlilikleri oldukça yüksektir. Bu durumda elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülme oranının son derece iyi olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Elektrik motorlarının farklı hızlarda çalıştırılabilmesi sağlanmaktadır.

Düşük bakım gerektiren elektrik motorları aynı zamanda uzun ömürlü olmaları nedeniyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Hızlı durdurma ve hızlı başlatma gibi hızlı yanıt verme yeteneklerine sahip olan elektrik motorları oldukça işlevsel bir kullanım sağlamaktadır.

Sahip olunan elektrik motoru elektrik enerjisini en verimli şekilde kullanmaya imkan sağlamaktadır. Elektrik motorlarının motor gücü ise sahip olunan ihtiyaçlara göre değiştirilebilmektedir. Sessiz çalışmakta olan elektrik motoru elektrik enerjisini çeşitli uygulama alanları açısından kullanabilmektedir.

Çevre dostu olarak kullanılan elektrik motorlarının emisyon ve atık gaz üretmediklerini söylemek mümkün olmaktadır. Enerji verimliliği ve esneklik açısından da tercih edilmekte olan bir seçenek olarak ifade edilebilmektedir. Her türlü elektrik motoruyla ilgili Eksen Redüktör en kaliteli şekilde hizmet vermektedir.

Elektrik Motorlarının Çeşitleri Nelerdir?

Elektrik motorlarının klasik olarak iki farklı bölüme ayrıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Elektrik motorları AC ve DC olmak üzere iki farklı bölümden oluştuğu söylenebilir. DC ifadesi doğru akımla çalışan motorları ifade etmektedir. AC ifadesi ise alternatif akımla çalışan motorları ifade etmektedir.

Alternatif Akımlı Motorlar: Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren elektrik motorları, alternatif akımlı motorlar olarak bilinmektedir. Kullanılan alternatif akımlı motorlar asenkron tiplere sahip standart bir aygıt olarak bilinmektedir. Senkron tiplerin ise özellikle büyük güç gerektiren yerlerde kullanılabileceklerini söylemek mümkün olmaktadır.

Genel olarak ise alternatif akım motorlarının iki farklı grupta toplanabileceği söylenebilmektedir. Alternatif akımlı motorların asenkron motorlar ve senkron motorlar olmak üzere ikiye ayrıldığını söylemek mümkün olmaktadır.

Doğru Akımlı Motorlar: Doğru akımlı motorlar, doğru elektrik akımı ile çalışması için tasarlanmıştır. En yaygın şekilde kullanılmakta olan dc motoru türleri ise fırçalı ve fırçasız olarak ifade edilebilmektedir. Doğru akımlı motor tasarımlarına örnek olarak bilyeli yatak motoru ve tek kutuplu motor verilebilmektedir.

Servo Motorlar: Genel olarak içerisinde kompanzasyon sargısı bulunan ve kuvvetli manyetik alanı boyu uzun doğru akım motorlarına verilen isim olarak bilinmektedir. Servo motorlar genel olarak küçük çaplı olarak ifade edilebilmektedir.

Senkron Motorlar Nasıl Çalışır?

Senkron motorların çalışmasında rotor üzerinde bulunan sargılar haricinde bir kaynaktan beslenecekleri şekilde doğru akım kaynağına bağlandıklarını söylemek mümkün olmaktadır. Harici bir doğru akım kaynağına bağlanan rotor elektromıknatıs görevi görmektedir.

Stator sargılarında ise üç faz aracılığı ile oluşturulmakta olan rotordaki elektromıknatısların bir araya gelmesiyle asenkron motora göre farklılık meydana gelmektedir. Hem kaliteli hem de uygun fiyatlı elektrik motorları için Eksen Redüktör firması ile iletişime geçerek hizmet almayı tercih edebilirsiniz.

Doğru Akım ile Çalışan Elektrik Motorları Nelerdir?

Doğru akımla çalışmakta olan elektrik motorlarının yüksek potansiyelli artı ve düşük potansiyelli eksi kutuplarından oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Kullanılmakta olan bu elektrik akımlarının doğru akımın kullanıldığı sistemlerde özellikle tercih edildiği görülmektedir.

Günlük hayatta kullanılmakta olan birçok sistemde dc motorlarının kullanılması tercih edilmektedir. Özellikle laptop soğutma fanları ve telefonlarda bulunan titreşim motorunun dc motorlara örnek verilebileceğini söylemek mümkün olmaktadır.

Alternatif akımın kullanılmasının tehlikeli olabileceği durumlarda ise özellikle doğru akım motorlarının kullanılması tercih edilmektedir. Genel olarak oyuncaklarda küçük pil veya batarya aracılığı ile çalıştırılabilir olması nedeniyle kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır. İhtiyacınız olan her türlü elektrik motoru kullanımı ile ilgili olarak Eksen Redüktör firmasından hizmet almayı tercih edebilirsiniz.

Elektrik Motorunun Çalışma Prensibi Nasıldır?

Elektromıknatıs ve manyetik alan gibi alanlarda yapılmakta olan çalışmaların elektrik motorunun icadına yol açtığını söylemek mümkün olmaktadır. Elektrik motorlarının temel olarak benzer bir çalışma prensibine sahip olduğu bilinmektedir.

Genel olarak farklı kutuplarda bulunmakta olan elektromıknatısların birleştirilmesi prensibine dayanmakta olan dairesel bir mıknatısın ortasına koyulan iletken bir cisim sayesinde elde edildiği ifade edilebilmektedir.

İletken bir cisimle etkileşime geçilmesi halinde kullanılmakta olan mıknatıs, itme ve çekme kuvvetlerinin etkisi altına girmektedir. Bu şekilde ise hızlı bir şekilde dairesel hareketin gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır.

Elektrik motorları, elektrik yasalarının temel prensiplerinden faydalanarak çalışmaktadır. Kullanım amacınız her ne olursa olsun kaliteli bir elektrik motoru için Eksen Redüktör ile iletişime geçmeyi tercih edebilirsiniz.

Doğru Akım Motorları Nerelerde Kullanılmaktadır?

Mekanik hareketin düzgün, güçlü ve kesin olduğu motor çeşidi doğru akım olarak bilinmektedir. Kullanılan doğru akım motorlarının hızı oldukça kolay bir şekilde ayarlanabilmektedir. Çalışması sırasında kıvılcım üretmekte olan doğru akım motorlarının özellikle yüksek verim gerektirmekte olan uygulamalarda kullanılabileceğini ifade etmek mümkün olmaktadır. Kaliteli ve uygun fiyatlı doğru akım motorları için Eksen Redüktör ile iletişime geçebilirsiniz.

Alternatif Akım Motorları Nerelerde Kullanılmaktadır?

İndüksiyon motorlar, özellikle dönme hızının sabit olmadığı motor tipleri olarak bilinmektedir. Ekonomik olmaları ve sürekli bakıma ihtiyaç duymamaları tercih edilirliğini artırmaktadır. Özellikle çalışması esnasında kıvılcım üretmemesi nedeniyle endüstriyel uygulamalarda tercih edilen bir motor çeşidi olarak ifade edilebilmektedir.

Teklif alın veya bize ulaşın alanı!