Hizmette Farklı Yakalayın | Eksen Redüktör
Bizi Ara

Kondansatör Nedir, Ne İşe Yarar ?

Kondansatör, elektronik devrede, sinyal işleme, enerji depolama, zaman ayarı yapabilme özelliğine sahip teknoloji ürünüdür. Ses ve görüntü sinyallerini düzenleme gereksiniminde büyük fayda sağlamaktadır. En belirgin örneği elektrik kesintilerine karşı depoladığı elektriğin kullanılması olarak ifade edilebilmektedir.

Kondansatör ne işe yarar? Sorusunun cevabı birden fazla işe yarar olarak verilebilmektedir. Elektrik ve elektronik sistemlerde güvenle kullanılan ürünlerin ihtiyaca göre uygun özelliklerde seçilmesi gerekmektedir. Aksi halde beklenen verim alınamaya bilmektedir.

Kondansatör Ne Demek?

En kolay ifadeyle kondansatör, elektrik enerjisi depolama aracıdır. Elektronik devrelerde birden fazla işlev gören güç kaynağı video ve ses sinyal düzenleyici olarak da kullanılabilmektedir. Temel bileşenler grubu elemanı olarak da ifade edilebilen kondansatör, enerji denge unsuru olarak da kullanılmaktadır.

Elektronik cihazlarda enerji boşaltılması ihtiyaç durumunda da büyük fayda sağlamaktadır. Geçici olarak depoladığı elektrik yükünü devre bağlantısı bulunan bileşenlere aktarılabilmektedir. Ürünler, üretim kalitesi ve malzemesi bakımından en yüksek teknolojilerle kullanıma sunulmaktadır.

İhtiyaç durumunda Eksen Redüktör uzmanlarından teknik destek ve ürün tedariki yapılabilmektedir. Seçilen ürünler sipariş verilerek adrese teslim alınabilmektedir. Firma bünyesinde bulunan tecrübeli personel ve sevk araçları sayesinde kısa sürede ürün tedariki sağlanabilmektedir.

Kullanım Alanları

Kondansatörün kullanım alanı oldukça geniştir. Enerjiyi plakalar arasında depolayabilme özelliğine sahip sistemlerdir. Depoladığı enerjiyi ihtiyaca uygun olarak devrede bulunan ihtiyaç noktasına aktarabilmektedir. Ayrıca faz kayması durumlarında ise reaktif gücü depolamakta ve gerektiğinde kullanıma sunmaktadır.

Çalışma prensibi DC(doğru akım) engelleyerek alternatif akımı geçirebilmek olarak ifade edilebilmektedir. Her türlü elektrik ve elektronik devrede kondansatör kullanılabilmektedir. Aynı zamanda cihazlardaki plaka arasından elektrik enerjisini boşaltabilmek için de büyük fayda sağlayan ürünlerdir.

Güç ve kapasite olarak yüksek denetim mekanizmalarında test edilerek kullanıma sunulmaktadır. Plakalar arasında depolanan enerji yükünü güvenle gerekli alana sunmaktadır. Reaktif güç depolama aracı olarak endüstriyel alanlar, filtre sistemleri ve güç dengeleme unsuru olarak kullanılmaktadır.

Çeşitleri Nelerdir?

Bulunduğu elektronik devrede güç dengesi sağlama ve iyileştirme gibi özellikler sahip ürünler olarak kullanılmaktadır. Kondansatör çeşitleri, üretim özelliği ve ihtiyaca göre üretilerek kullanıma sunulmaktadır.

Elektronik devrelerde faz kaydırma ve güç dengeleme unsuru olarak kullanılmaktadır. Kutuplu ve kutupsuz üretim teknoloji ürünlerinin üretim malzemesine göre çeşitleri,

  • Elektrolit sistem,
  • Mika sistemli,
  • Seramik, (mercimek),
  • Trimer,
  • Tantal özellikli,
  • Süper sistem ve

 Alçak gerilim güç kondansatörler olarak tanımlanmaktadır.

Çalışma prensipleri

  • Elektrolit sistemli ürünler, kutuplu sistem tiplerdir. Düşük frekanslı devre kartına lehimli olarak kullanılmaktadır.
  • Mika sistemli ürünler, RF devrelerinde kullanılabilmektedir. 1000pf kapasitesiyle boyut kısıtlaması bulunmayan ürünlerdir. Günümüzde kullanımı az olsa dahi yüksek frekanslarda çalışabilmektedir.
  • Seramik sistemli ürünler, RF devreleri ve ses sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ana gövdesi seramik olan kondansatörler güvenli ürünler olarak en yaygın kullanım alanına sahiptir.
  • Trimer sistem ürünleri, kalibrasyon denge ürünü olarak kullanılmaktadır. Tornavida kullanılarak gerilim kapasitesi değiştirilebilmektedir.
  • Tantal teknolojisiyle üretilen türler kutuplu kondansatörlerdir. Yüksek kapasiteli ürünler olarak gerilim toleransı düşük ürünler olarak dalga akımlarına karşı stres üretebilmektedir. Güç kaynaklarına destek ünitesi olarak kullanılan teknoloji ürünleri SDM standardına uyumlu olarak üretilmektedir.
  • Süper sistem ürünleri, adından anlaşılabildiği gibi yüksek kapasiteli ürünlerdir. Ultra sistem olarak da tanımlanan ürünler emsallerine oranla 10 ile 100 katı enerji depolayabilme kapasitesine sahip olan sistemlerdir. 12.000 Farad kapasitesiyle tercih edilir, şarj edilebilir bataryalara alternatif olarak üretilmektedir.
  • Alçak gerilim güç sistemleri, çalışma gerilimi olumsuz koşullar ve ağır şartlara dayanıklı olarak geliştirilmektedir. Reaktif ve Endüktif yük denge unsuru olarak kullanılmaktadır. Alçak gerilim güç sistemleri Monofeze - Trifaze olmak üzere farklı kapasitelerde işlev görebilmektedir.

Kondansatör Ölçümü Nasıl Yapılır?

Sistem değerlendirmesi ve kullanıma ayrıcalıklarının bilinebilmesi için ölçüm yapılması gerekmektedir. Çalışma prensibinin plakalar arasında enerji depolayabilmek olduğu bilinmektedir. Avometre ile ohmmetre adı verilen cihazlarla kondansatör ölçümü yapılmaktadır. Ölçüm yapılabilmesi için öncelikle sistemde bulunan enerjinin boşaltılması gerekmektedir.

Bu noktada cihazın hareketsiz olarak bulunduğu değer minimum seviye olarak kabul edilmektedir. Ve cihazın sağlam olduğunun kanıtlanmaktadır. Siyah ve kırmızı problar sistemde bulunan bacaklarına dokundurularak avometre ibre hareketi takip edilmektedir. En yüksek seviye ise kondansatörün maksimum kapasitesi olarak kabul edilmektedir.

Faz kaydırma, reaktif güç dengesi ve filtreleme özelliği bulunan sistemler tüm elektronik devrelerde güven unsuru olarak kullanılmaktadır. Enerji depolama aracı olarak kullanılan teknik sistemler her türlü elektronik devrede kullanılarak güven vermektedir.

Güç Dengesi Nasıl Sağlanır?

  • Yüzyılda ilk olarak icat edildiği bilinen kondansatör, elektronik alanında hızla yaygınlaşmaktadır. Elektrik enerji dengesi ve elektronik sistemlerdeki artan ihtiyaçlar karşısında büyük gereksinim ürünleridir. Tedarik edilebilmesi oldukça kolay ürünlerdir.
  • Zaman sınırlaması olmadan eksen redüktör internet sitesinden seçim yapılarak sipariş usulüyle tedarik edilebilmektedir. Sipariş ürünleri en kısa sürede firma güvencesiyle adrese iletilerek kullanıma sunulmaktadır.
  • Çalışma prensibinde amaç güç dengesinin sağlanabilmesi ve gerekli durumda enerji alınabilmesidir. Pozitif ve negatif klemenslerin doğru bağlanması gerekmektedir. Plakalar arasında bulunan yalıtkanlar akım geçişini engellemektedir.
  • Ancak kaynak kesildikten sonra sistem deşarj edilerek ters akım meydana gelerek negatif enerji pozitif enerjiye dönüşmektedir. Bu da gerilim ve akımın sıfırlanarak deşarj işleminin gerçekleşmesi olarak ifade edilmektedir.

Akım Sinyali Nedir?

Akım sinyalleri ve voltaj arasında faz kaymasını önleyerek, sıfır derecede tutabilmeyi sağlayan teknik sisteme Kompanzasyon denmektedir. Reaktif güç yönetimiyle aynı zamanda gerilim kontrolü yapabilen işlem çift yönlü hizmet ürünü olarak tanımlanmaktadır.

Kapasitif - Endüktif yüklerin etkileşiminden +,- 900 faz kayması görülebilmektedir. Üretim tekniği gereği voltaj ile akım sinyalleri arasında görülen faz kayması sistem işlemiyle düzeltilebilmektedir. Bu nedenle kondansatörler akım kontrol sisteminde büyük öneme sahip ürünler olarak işlev görmektedir.

Üretim Teknolojisi ve Özellikleri

Enerji depolama yeteneğine sahip teknoloji ürünleri olarak bilinen kondansatörler, yüksek performanslı ürünlerdir. Düzenli olarak yapılan ölçümler sonucunda maksimum verimli olarak çalışabilmesi sağlanmaktadır. Plakalar arasındaki yalıtkanlar akım geçirmem özelliğine sahip teknoloji sistemleridir. Verimliğin devamı ve kesintisiz güç sağlanabilmesi için;

  • Gerilim dayanma testleri, Voltaj dayanım değerleri belirlenmektedir.
  • Kapasite ölçüm işlemleri, sistemde depolayabileceği enerji yükünün ölçümüdür.
  • Sıcaklık testi, ısıya dayanım değerlendirmesi olarak bilinmektedir.
  • İzolasyon direnç testleri, uygulanan izolasyon sağlamlık değerlendirmesi olarak bilinmektedir.
  • Eşdeğer Seri Direnç testi (ESR), enerji kayıplarını gösteren parametre olarak ifade edilmektedir.
  • Yaşlanma testi, elektronik devrelerde meydan gelen yaşlanmaya bağlı performans kayıplarını değerlendirmektedir. Gerektiğinde ürün değişimi yapılabilmesinin gerekliliğini de kullanıcıya bildirmektedir.

Üretim özelliği bakımından iki iletken tabaka arasına yerleştirilen yalıtkan, elektronik devre elemanına kondansatör denmektedir. Sisteme uygulanan Voltaj değeri korunduğunda geçici depolama sistemi olarak çalışmaktadır. Bünyesinde bulunan yükü kesintisiz olarak korumaktadır.

Sistem yük depolama kapasitesi denmektedir ve C sembolüyle ifade edilmektedir. Tam olarak şarj olan bir kondansatör doygunluğa ulaşmış olması bakımından elektron akımını engellemektedir. Alternatif ve Doğru akım güç uygulanmasına bağlı olarak dönüşümlü şarj/deşarj işlemi gerçekleşmektedir.

Her türlü ürün ihtiyacı durumunda Eksen Redüktör ürünleri arasından seçim yapılarak güvenle tedarik edilebilmektedir. Kısa sürede adrese teslim edilen ürünler uzun yıllar güvenle kullanılabilmektedir.

Teklif alın veya bize ulaşın alanı!