Hizmette Farklı Yakalayın | Eksen Redüktör
Bizi Ara

Konik Dişli Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Endüstriyelin neredeyse her alanında kendisine yer edinen konik dişliler, hipoid redüktörler gibi uygun malzeme ile birlikte üretildiklerinde matbaa makinelerinden şanzıman kutularına, traktörlerden enerji santrallerine ve tarım makinelerine, vinçlerden el matkaplarına kadar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır.

Konik Dişli Nedir?

Konik dişli çarklar, makine parçaları arasında en sık kullanılan parçalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dişli çarkların temel çalışma prensibine bakıldığında mekanik enerjinin ve hareketin makine parçaları arasında akışın sağlanmasına dayanmaktadır.

Güç aktarma sistemlerinin son derece önemli bir elemanı olarak kabul gören konik dişli çarklar,hipoid redüktörler gibi  hareketi iletmek ve takiben hareketin yönünü değiştirmek amacı için kullanılabilir. Bunun yanı sıra otomotiv sanayisinde hız azaltma ve arttırma amacı altında da kullanılır. Vites kutusu denildiğinde ilk akla gelen parça dişli çarklar olmaktadır. Dişli çarkların düz, konik, helisel ve de planet dişli gibi alt çeşit türleri bulunmaktadır.

Adını kesik koniye benzemesinden dolayı almış alan konik dişliler, endüstriyel alanda karşımıza çıkmaktadır. Genelde gücün 90 derecelik açı ile aktarılması zorunlu olan durumlarda tercih edilmektedir.

İş yükü kapsamında düz konik dişlilerin üst sınırı 1000 rpm (devir/dakika) olarak kabul edilir. Ancak helisel konik dişliler (spiral-Ayna Mahmuti) bu üst sınırdan daha yüksek değerlerde bile sorun yaşamadan çalışabilir.

Yükün orta şiddette, dişli gürültüsünün ise daha düşük şiddette görüldüğü projelerde konik dişliler daha uygun görev almaktadır. Sektördeki en kaliteli ve sağlam konik dişlileri uygun bütçe altında satın almak adına Eksen Redüktör firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Konik Dişli Çarkların Fiziksel Özellikleri

Çarkın üretildiği malzeme türüne ve tipine göre konik dişli çarkların da fiziksel özellikleri farklılık göstermektedir. Farklı malzemelerde yapılmış olan ve farklı özellikler taşıyan konik dişli çarklar, çeşitli endüstriyel uygulamalarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Konik dişli üretimi dahilinde bronz, çelik, plastik ve alüminyum gibi birbirinden bağımsız ve farklı malzemeler değerlendirilir. Konik dişliler bir yönden gelen kuvvetin doğrultusunda çalışma prensipleri ve fiziksel özellikleri ile 90 C⁰ değiştirerek diğer parçaya iletir.

Konik dişli çarka yatay yönden gelen kuvvet olduğunda bu kuvvet çarka uğrar ve dikey olarak iş yapmaya başlar. Bu durum örnek olarak gösterilebilir. Üstün fiziksel özellikleri ve uygun fiyatlarıyla yüzünüzü ve cebinizi güldürecek konik dişli çarkları Eksen Redüktör firmamızdan sipariş verebilirsiniz.

Konik Dişli Çeşitleri

Konik dişliler, üretildiği malzemeye ve fiziksel görüntüsü doğrultusunda çeşitlilik gösterir. Şekil olarak helisel, düz, zerol ve spiral olmak üzere 4 sınıfta incelenir.

  • Düz Konik Dişliler
  • Helis / Eğik Konik Dişliler
  • Zerol Konik Dişliler
  • Spiral Konik Dişliler (Diş eğrisine bağlı: 1-Daire yayı / 2-Episikloid / 3-Evolvent)

Konik dişliler, malzeme tipine göre ise pek çok farklı sınıfta toplanabilir. Farklı malzemelerden meydana gelen dişli çarkların kullanım alanları da değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse tork gereksinimin yüksek olduğu alanlarda çelik konik dişliler tercih edilirken plastik konik dişliler ise daha hafif güç aktarımı isteyen çalışmalarda kullanılmaktadır.

Pas ve korozyon dayanımı daha yüksek olan paslanmaz konik dişliler ise genel olarak gıda ve ilaç sanayilerinde yani sağlık endüstrisinde tercih edilmektedir. Endüstriyel uygulamaların olduğu hemen her alanında da kendisine yer edinen konik dişliler uygun malzeme ile üretildiklerinde birçok ürünün çalışmasında rol oynar.

Matbaa makineleri, traktörler, şanzıman, redüktör kutuları, enerji santralleri, tarım makineleri, el matkapları, vinçler gibi önemli ürünlerde karşımıza çıkıyor. Faaliyet alanınız ne olursa olsun konik dişli imalatı adına ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Düz Konik Dişliler

Bu dişliler, eksenleri kesişmekte olan miller arasında güç ya da moment aktarmak adına kullanılır. Genellikle daha küçük devir sayılı olan kademelerde tercih edilir. Örneğin: El çıkrığı ya da el krikosu vb el ile kontrol edilen kademeli ürünlerde karşımıza çıkar.

Çevre hızı olarak normal dişlerde vt 6 m/s, taşlanmış dişliler için ise vt 20 m/s referans alınmaktadır. Miller arasındaki açı 90° olmakta ancak farklı açılarda da çalışılması mümkün olmaktadır.

Düz konik dişli çarkların montajı sırasında millerin eksenler arasındaki açılarının doğruluğu ve montaj aralığının ayarlanması oldukça önemlidir. Yeterli özen gösterilmediğinde diş temas izleri gereken yerlerde oluşmaz ve bunun neticesinde, dişliler öngörülen yükleri taşıyamaz. Dolayısıyla ömürleri de kısalır. Bu gibi sorunlardan uzak kalmak ve uzun ömürlü konik dişli ürünlerinizi gönül rahatlığıyla kullanmak adına Eksen Redüktör'ü tercih edebilirsiniz.

Helis Konik Dişliler

Diş yapısı düz olan ve koni eksenine göre daha açılı haldeki konik dişlilere “helis konik dişli” adı verilir. Kavrama oranları daha büyük olduğu için düz dişli konik dişli çarklardan daha sessiz ve darbesiz olacak şekilde çalışırlar. Dolayısıyla hızlı dönen ve büyük momentler yüklenen kademelerde tercih edilmektedir.

Üniversal redüktörler ve takım tezgahları redüktörleri örnek verilebilir. Çevre hızı olarak ise freze, planya, azdırma tezgahlarında açılmış olan dişliler adına vt 40 m/s ile vt 60 m/s kadar taşlanmış dişli çarklar için referans alınmaktadır.

Spiral Konik Dişliler

Ayna mahruti olarak da bilinen spiral konik dişliler aynı zamanda küçük dişli yani mahruti ile büyük dişli ayna ismini de almıştır. Dişli eksenine bakıldığı zaman spiral eğrilik açısı, diş örtüşmesine önemli ölçüde izin verir. Akabinde dişler kademeli şekilde birbirine geçer ve aynı anda temas halinde en az iki diş olur.

Dolayısıyla spiral dişli konik dişli çarklar özel alanlarda büyük kuvvet ve moment ya da devir sayısı iletimi adına tercih edilmektedir. Düz koniklere oranla 8 kata kadar hızlı çalışabilirler. Gürültüsüz çalışan, diş dibi dayanıklılığının yüksek olması da işletmeler için önemlidir.

Yüksek güçlü redüktörler, iş makinaları redüktörleri ve kamyonlar örnek verilebilir. Çevre hızı olarak freze, planya ve yine azdırma tezgahlarında açılmış olan dişliler adına vt 30 m/s ile vt 60 m/s kadar taşlanmış dişli çarklar için referans alınmaktadır.

Spiral açıları genel olarak 20 ile 45 derece arasında olmaktadır. Ancak en çok tercih edilen konik dişli spiraller 35 derece olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda minimum diş sayısı genel olarak 12 olmaktadır.

Zerol Konik Dişliler

Zerol konik dişliler, düz konik dişlilere benzer. Fakat dişleri uzunlamasına kavisli haldedir. Sıfır konik dişli çarkların kavisli dişleri, spiral açısı sıfır olacak düzeyde tasarlanmıştır. Düz tip konik dişlilere oranla daha düzgün çalışırlar.

Spiral ve düz konik dişli çarkların avantajlarına sahiptir. Normal şartlarda spiral çeşitleri yalnızca tek yönde döndürülebilir, fakat zerol dişlilerin sıfır bükülme açısı özelliği ile düz konik dişlilerdeki gibi iki yönde de döndürülebilir.

Genellikle zerol dişliler, aşağıdaki sebeplerden dolayı düz ve spiral dişlilere nazaran kırılmalara karşı daha fazla mukavemeti gösterir.

  • Diş kalınlık oranı daha fazladır.
  • Sıfır konik dişli çarkların diş uzunluğu, düz konik dişli çarklardan daha uzundur.

Konik Dişli Çarkların Avantajları

Konik dişlilerin ve hipoid redüktörlerinde benzer  bilinen ilk avantajı, 90 derece güç aktarımı yapabilir özellikte olmasıdır.

Endüstri ve sanayi uygulamalarında kuvvetin doğrultusunu değiştirmek adına yataydan gelen kuvveti dikey, dikeyden gelen kuvveti de yataya yönlendirmek tasarımda büyük kolaylık sağlamaktadır.

Bu çarkların bir diğer avantajı ise diğer dişli çarkları tiplerine nazaran daha dayanıklı olmalarıdır. İmalat esnasında kaynaklanabilecek problemlerden kaçınmak adına müşteri memnuniyetini ön planda tutan Eksen Redüktör dişlilerini tercih edebilirsiniz.

Teklif alın veya bize ulaşın alanı!