Kompresör, atmosfer havasını sıkıştırarak hidrolik ihtiyaçların giderilmesi amacıyla depolama işlemi yapan cihazdır. Elektrik motorundan aldığı gücü kullanarak basınçlı havayı vakumlayan kompresörler, atmosferden emmiş olduğu havayı oldukça yüksek bir oranda tüp içinde sıkıştırır. Ardından sıkıştırdığı bu havayı kontrollü şekilde Pnömatik devrelerin çalışması için kullanıma uygun basınç değerinde tahliye eder.
Kompresörler farklı kullanım alanları için çeşitli modellerde üretilebilmektedir. Bu modellerin daha iyi anlaşılabilmesi için, araç motorları örnek olarak gösterilebilir. Araç motorlarının tipi her ne olursa olsun, kullanım amacı aracı istenilen güç ve hızda hareket ettirebilmektir. Kompresörlerin amacı da tıpkı motorlar gibi, modeli ve tipi her ne olursa olsun temel amacı atmosferde bulunan havayı sıkıştırmak ve vakumlama işlemini gerçekleştirmektir. Ardından da bahsedilen hava, istenilen basınç sayesinde dışarı ittirilerek devrenin düzgün çalışmasına sebep olur.
Motorda kompresör, birden fazla model ve basınç aralığında kullanıma uygun üretilen makinelerdir. Kompresör çalışma prensibi, otomobil motorlarının çok benzer özelliktedir. Motorun yuvası içinde yer alan ve aşağı yukarı hareket halinde olan motor, benzini sıkıştırarak yanma ve patlama oluşmasını sağlar. Elde edilen yanma ve patlama sonucunda meydana gelen gaz, egzoz borusundan dışarı atılmaktadır.
Kompresörler ise, atılan bu gazı depolar ve basınçlı havayı daha sonra kullanmak için saklar. Motorlu kompresörlerde, piston yuvasında bu şekilde hareket eden kompresör bu hareket sayesinde çalışır. Motorun içinde yer alan pistonun en ölü noktasına kadar inen piston, ters yöne hareket ederek atmosferde bulunan havayı emecektir. Dolayısıyla hava girişinde, hava filtresinden geçişi sağlanan atmosfer havas temiz şekilde pistonun yuvasında emilimi gerçekleşir. Piston her yukarı hareket sağladığında kapanan sübaplar, bu sırada havanın da basınçlı bir hale girmesine neden olur.
Elde edilmesi hedeflenen basınç miktarına erişen hava, kollektör sayesinde bir araya toplanır. Ardından hava, çekvalf aracılığıyla depolama tankına aktarılır. Çekvalflar, her bir turda depo içinde yer alan hava akışının tek yönlü olmasının önüne geçer ve yeni hava girişinin önünü açar. Bahsi geçen kompresör tamamen dolduğunda o sırada devrede olan hava, tankın dış bölümünde bulunan sistemden otomatik şekilde tahliye edilir. Bu tahliye işlemi ise selenoid valf aracılığıyla gerçekleşir.
Kompresörler, uygulama işlemi öncesi kompresyon testinden geçirilerek verimli çalışma performansı kontrol edilir. Bu makinelerin maliyeti yüksek olduğu için, bakımı ve herhangi bir sorun oluştuğunda tamiri de oldukça önemlidir. Öyle ki hava kompresörü bakımı haftalık, aylık ve yıllık olarak belirli periyotlarda mutlaka yapılmalıdır. Bununla birlikte yazlık ve kışlık olarak mevsimsel geçişlerde de rutin bakıma dikkat etmek hayati önem taşır. Düzgün şekilde bakımı yapılmayan kompresörler zaman içerisinde arıza verir ve hemen bir tamirciye gitmek zorunda kalabilirsiniz. Öyle ki arıza çıkaran kompresörlerde parça değişimi gerekli görülürse, bakım ücreti ve tamir fiyatı çok daha fazla miktarlara ulaşarak zarara uğramanıza neden olur.
Motor kompresörlerin dikkatli kullanımı kadar, kullanılan ortamın temizliği de çok önem taşır. Fazla miktarda toz alan alanlarda kompresör kullanıldığında, arıza oranı da artmaktadır.
Kompresörler iki ve üç kademeli şekilde üretilir. Alçak basınç sonucu oluşan hava, hemen ara soğutucu kısmına aktarılır. Makinenin depo bölümünde her daim belirli bir oranda su buharı ortaya çıkmaktadır. Bu, istenmeyen bir sonuçtur. Bu aşamada deponun alt kısmına yerleştirilen bir tahliye vanası sayesinde depo içerisinde ayıklama işlemi gerçekleştirilir.
Kompresör deposu içinde bulunan hava, hem kurutucu hem de nemlendirici hava göreviyle kullanılabilir. Kurutucu hava için kullanılması hedeflenen havanın, nem ayrıştırması mutlaka yapılmalıdır. Kompresörlerin motoru, gücünü elektrik motorlarından almaktadır.
Kullanılırken piston hareketini oluşturan ana motor, farklı güçlerde olabilir. İşletmenin ihtiyaç duyduğu boyut ve oranda kompresör seçimi verimli kullanım konforu için çok önemlidir. Genel olarak kompresör modelleri 0-40 bar aralığında basınç hava üretebilir. Ancak ihtiyaç oranına göre daha fazla boyutlara sahip kompresör üretimi de mümkündür.
Mekanik bir harekete ihtiyaç duyulan her alanda kompresör kullanılabilir. Kompresörden elde edilen enerji sayesinde makine çalıştırmak, aslında elektrikli makine çalıştırmaktan çok daha zahmetli ve külfetli bir işlemdir. Ancak elektrik enerjisinin yeterli gelmediği ve düşük voltaja sahip olduğu işletmelerde, kompresör kullanmak beklenilen gücü üreterek kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
Büyük veya küçük fark etmez kompresörler hemen her işletmede kullanılmaktadır. Küçük işletmelere lastik değişimi yapan lastikçiler doğru örnek olacaktır. Lastik değiştirirken lastiği sökme ve takma işlemi sırasında insan gücünü en alt düzeye indiren havalı sökme takma tabancaları, yüksek miktarda basınçlı hava kullanarak hem zamandan hem de insan gücünden tasarruf edilmesini sağlar. Nemin ve suyun bol olduğu alanlarda elektrikli makineler, çok güvenli değildir. Bu işletmelerde kompresör havası aracılığıyla çalışan makineler yardımıyla bu işleri halletmek doğru olacaktır.
Kompresörler, hayatın görünen ya da görünmeyen birçok alanında hem iş güvenliği için hem de insan gücünden tasarruf etmek için kullanılan oldukça işlevsel makinelerdir. Düzenli olarak bakımı yapıldığından bir kompresörü uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanmak mümkündür.
Fiyat olarak biraz pahalı olan bu makineleri satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Satın almak istediğiniz kompresörün teknik özelliklerini doğru şekilde araştırmalı ve ihtiyacınızı tam olarak karşılayan kompresör modelini tercih etmelisiniz. Piyasada bulunan kompresör çeşitleri arasında ihtiyacınıza karşılık verecek makine seçimini yapmadan önce firma güvenilirliğine de çok dikkat etmelisiniz. Sadece uygun fiyatlı diye tercih ettiğiniz kompresörler, uzun vadede hem zamandan hem de nakitten zarar etmenize sebep olabilir. Bu sebeple önceliğiniz güvenilir firma ve kaliteli makine olmalıdır.
Eksen Redüktör, bu noktada ihtiyaçlarınız doğrultusunda nitelikli ürün tedariği sağlayan köklü bir firmadır. Satış öncesi ürün hakkında teknik destek veren Eksen Redüktör, satış sonrası da ürün garantisi sunmaktadır. Firmamızın çalışma prensibi, müşteri ihtiyacına yönelik üretim sağlamak ve bu bağlamda öncelik olarak müşteri memnuniyetini kazanmaktır. İşletmenizde kullanmak üzere satın aldığınız kompresörleri uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanmak istiyorsanız, Eksen Redüktör’e uğramadan karar vermeyin.