İngilizcede “reducer” olarak kullanılan ve dilimize redüktör olarak geçen ürün dönme hareketinin sahip olduğu tork onarını dişliler vasıtasıyla değiştirmeye yarayan üründür. Redüktör bir tür dişli çark sistemidir. Vites kutularıyla birlikte dişli çark düzeneklerinin paralel dişli dizilerinin bir elemanı olarak tanımlanabilir.
Yapısal olarak redüktör nedir sorusu yanıtlanmak isterse gövde içerisinde yerleştirilmiş dişli çarklar miller yataklar vb parçalardan oluşan sistemlerdir.
Dişli çark mekanizmalarında biri döndüren, bir tanesi de döndürülen olmak üzere iki farklı çark yer alır. Sistemde en az iki adet çark olması şarttır. Dişliler arasında küçük olanı pinyon, büyük olanı ise çark olarak isimlendirilmektedir.
Redüktör motorların birbirinden çeşitli alanlarda birçok görevi yer almaktadır. Genellikle kırıcı, değirmen ve vinç gibi ağır vasıtalarda kısa sürede daha fazla çalışma verimliliği elde etmek için kullanılan redüktör motorlar, hız düşürerek aynı anda yüksek tork elde etmeye yarar.
Bununla birlikte redüktör motorların kendi bünyesinde üç ayrı bölümü yer almaktadır. Bu bölümler miller, dişli yatak ve dişli çark olarak bilinmektedir. Redüktör motorların üretiminde çelik, demir ve alüminyum gibi dayanıklılık sağlayan materyaller kullanılır. Ayrıca redüktör motorunun dişlilerinin de sürekli olarak bakımlı olması gerekir.
Redüktör motorlarını önemli ve fonksiyonel kılan bazı hususlar vardır. İlk olarak redüktör sistemleri araçlar arası iletken olduğundan güçleri birbirine iletir. Bunun yanı sıra aracın yönünün farklı yere dönmesini de sağlar. Redüktör motorlar, hacim olarak küçük olsa bile büyük oranda çevirme ve iletme gücüne sahip olabilirler. Redüktörlerin bir diğer önemli özelliği ise iki farklı madde dönerken, bu iki maddenin devinim açısından birbirinden bağımsız hareket etmesini sağlamaktır. Bu sebeple redüktör motorların birden fazla görevi bulunur ve kullanım konforu elde etmenizi sağlar.
İnsan gücünün yetersiz kaldığı alanlarda, hızı ve beygir gücünü azaltıp yüksek tork elde edilerek zamandan tasarruf sağlamaya yarayan redüktör motorlar, sıradan motorların zorlanacağı ya da başarı oranının az olduğu durumlarda devreye girerek hayatı kolaylaştırır.
Bazı durumlarda ve alanlarda kullanılan güç miktarının çoğalması, motor kullanımının yeterli gelmemesine neden olabilir. Böyle durumlarda düşünülmesi gereken birkaç seçenek vardır. Bu noktada tork miktarını arttıran ve ihtiyaca daha kolay şekilde karşılık verebilen redüktörler devreye girer.
Yüksek güçteki motorlar ve redüktörler bir araya getirildiğinde, motorlu redüktörler ortaya çıkar. Motorların sağladığı maksimum güç redüktörler sayesinde en üst seviyeye yükselir ve ihtiyaçlar sorunsuz şekilde giderilerek verimli kullanım elde edilir.
Redüktörler, yüksek tork elde edilmesi ve bununla beraber motorun hızını ve gücünü düşüren cihazlardır. Bu iki değeri sağlıklı şekilde düşürme imkânı sağladığı için, ‘’düşürücü’’ anlamına da gelen redüktör adını almıştır. Bir motorda aynı anda redüktör yer alıyorsa, bu cihazın adı motorlu redüktör olarak bilinmektedir.
Redüktörler, birden fazla motor tipinde kullanım için uygun tasarlanmıştır. Yani, motorlu redüktör olarak bilinen bu cihazlar aynı anda pek çok araç için kullanıma uygundur. Redüktör motorlar ağır cisimleri hareket ettirebilme özelliğine sahip ürünlerdir. Çok fazla güce ve enerjiye ihtiyaç duyulan alanlarda devreye hemen redüktörler girer.
Demiryolu yapımı, çimento, metal işleme gibi alanlarda motorlu redüktörlerin kullanımı olmazsa olmazdır ve aynı zamanda çok daha güvenlidir. Redüktörler, elektrikle çalışan motor türlerinin verimli çalışma prensiplerine müdahale etmez. Sadece bazı farklı etkiler meydana getirebilir. Bu nedenle de pek çok farklı vasıta üzerinde konforlu kullanım için uygundur.
Redüktör kullanımının çok yaygın olması çok sayıda avantaj sunmasından kaynaklanır. Sunduğu avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Redüktör türleri aşama sayısına ve dişli çeşidine göre listelenebilmektedir. Aşama sayısına göre redüktör türleri;
Dişli çeşidine göre redüktör türleri ise biraz daha fazladır. Bu türler;
Redüktör satın alınırken türlerine dikkat edilmesi şarttır. Alınacak olan redüktörler ihtiyacınız olan sektör için hiçbir yönden uymayabilir. Bu da paranızın boşa gitmesi anlamına gelecektir.
Kendi uygulama alanı çerçevesinde küçük hacme sahip, yüksek tork isteklerini karşılamak amacıyla kullanımı bulunan, parçalı yapılarıyla beraber hem uydu hem de güneş dışında iç dişlilerden oluşturulan redüktör modellerine planet redüktör adı verilir. Elektrikli motorlarla ilişkisi bulunan bu redüktörler, görevleri gereği önemli bir parçaya sahiptir. Yüksek seyirde dönme hızlarından tutunda makinenin gerekli dönüş hızını ayarlaması kabiliyetine kadar pek çok yönde etkilidir.
Kendi içerisinde birçok redüktör türleri bulunsa da planet redüktör bu yazımız içerisinde ön plana çıkacak olan ürünlerden biridir. Maksimum dönme gücünü sağlayacak olan planet redüktör ile birlikte yüksek hacme sahip kullanımı bulunan yükse kapasiteli redüktörler, makine alanında geniş bir kullanıma sahiptir. Planet redüktörlerin kullanım esnasında yükünü birçok planet dişlisine dağıtması sayesinde hem performans anlamında hem de etki anlamında avantajı yüksek derecede olmaktadır.
İç içe 4 maddeden oluşan koaksiyal biçimdeki planet redüktörlerin kablo giriş ve çıkış milleri koaksiyal biçimdedir. Sınırsız kombinasyon türüyle birlikte planet kademeleri yapabilir ve buna göre uygun aktarma oranlarına erişim sağlamanız da mümkün olabilecektir.
Planet çarklarda sayı ne kadar doğru orantıda artarsa, tork kuvvetinin yükselişi de doğru orantılı şekilde artışa geçecektir. Bunun nedeni doğrudan yükün dağıtılmasını sağlayacak olan planet çarklarıdır. Planet çarklarındaki yükün dağıtılmasını sağlayacak çark sayısı, yükü en iyi şekilde dağıtarak işi kolaylaştırmaktadır. Son derece kuvvetli bir nitelikte üretilmesi beklenen bu ürünlerde çelik kullanımı yaygındır ve planet redüktörlerin birçoğu da çelikten üretilmektedir.
Dişli çark sistemlerinden bir tanesi alınırken dikkat edilmesi gereken etmenler yer almaktadır. Bunların ilk sırasında redüktörlerin kullanım alanları gelir. Redüktörler türüne ve özelliklerine göre belli başlı alanlar için uygun olmaktadır.
Redüktör alırken gün içerisinde kaç saat çalışacağı da önemlidir. Bazı ürünler günün 24 saati aralıksız olarak çalışabilirken bazıları bu özelliğe sahip olmaz. Kullanım alanına göre bu özelliğin de analiz edilmesi gereklidir.
Motorun mevcut hızı ve gücü her zaman önemlidir. Bunun yanı sıra ortaya çıkması istenen hız ve tork da önem arz eder. Son olarak itme yükü ve silindir çapı incelenerek ürünler satın alınmaktadır.
Firmamız birçok kullanıcıya göre Türkiye’nin en iyi redüktör alışveriş noktasıdır. Bu düşünceyi ortaya çıkarmamız sunduğumuz bazı hizmetler ile mümkün olur.
İlk olarak firmamız hem üretici hem de satıcı olarak sektörde görev alır. Bu durum özel olarak üretim yapılmasını ya da fiyatların en uygun seviyelerde olmasını sağlayacaktır. Redüktör almak isteyen kişilerin firmamızda herhangi bir ürünü bulamaması mümkün olmaz.
Redüktör ihtiyacınızı en iyi şartlarla karşılamak istiyorsanız hiç zaman kaybetmeden firmamız ile iletişime geçin.