Hizmette Farklı Yakalayın | Eksen Redüktör
Bizi Ara

Redüktörlü Dc Motor

Elektrik akımı, alternatif akım ve doğru akım olarak ikiye ayrılır. Bu iki akım ile çalışan farklı cihazlar bulunmaktadır. Dc motorlar doğru akım ile çalışan motorlardır. Bu motorları genellikle robot kollarında görebiliriz. Bu motorlar doğru akımı hareket enerjisine çevirir. Günümüzde birçok alanda örneklerini görebilmeniz mümkündür.

Dc motorlar redüktörlü dc motor ve redüktörsüz dc motor olarak ikiye ayrılmak olup her iki ürünün kullanım yerleri farklıdır. Endüstride, çeşitli ev aletlerinde bu tür motorların çalıştığını görmemiz mümkündür. Ülkemizde aynı zamanda sanayii tesislerinde bu türden dc motorları çok fazla kullanılır. Firmaların ve işletmelerin, elektriği hareket enerjisine çevirmek için bu tür motorları tercih ettiği görülmektedir.

DC Motor Çeşitleri

Dc motorlar, redüktörlü ve redüktörsüz olmak üzere ikiye ayrılır. Bunun dışında da Dc motor çeşitleri bulunmaktadır. Bilinen en yaygın dc motor çeşidi fırçalı olan çeşididir. Bu motor çeşidinde dönme hareketini iletmek için fırçalar tasarlanmıştır. Fırçalar, dönme hareketini ileterek hareket enerjisi elde edilmesini sağlarlar.

Fırçasız motorlar ise genellikle alternatif akım motorlarına benzemektedir. Günümüzde hobi amacı ile kullanılan motorlar genellikle grup içerisine girer. Bu tür motorlar inner ve outrunner modeller olarak kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Aynı zamanda fırçalı ve fırçasız modellerin dışında şönt dc motorlar da kullanılır. Bu tür motorlar yüksek akım çekemediklerinden her yerde kullanılmaz.

Redüktörlü Ve Redüktörsüz Motorlar

Bu tür bir ayrım genellikle robotlar içerisinde kullanılan motorlar için tercih edilmektedir. Redüktör kelimesi motor gövdesi içine yerleştirilen miller ve diğer hareketli parçaların bir arada bulunmasını sağlayan yapıdır. Bir motorun redüktör denilen yapılara sahip olması demek aynı zamanda bu motorların daha kabiliyetli olması anlamına gelir.

Redüktörlü motorlar dönme açısının ayarlanabildiği, hareket ve güç iletimine imkan veren yapıları ile ön plana çıkmaktadır. Yine az güçle yüksek moment elde etmek için de bu tür motorlar tercih edilir. Farklı mil elemanlarının birbirinden bağımsız hareket etmesi de bu yapılar sayesinde gerçekleşir. Günümüzde çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir.

Redüktörlü Motor Nasıl Çalışır

Bu tür motorlar genel olarak redüktörün işlevselliği üzerine kuruludur. Redüktörler motora gelen gücü, giriş kısmından çıkış kısmına aktararak daha verimli bir kullanım imkânı sağlamaktadır. Redüktör kullanımı aynı zamanda hız ve tork kuvveti olarak geri döner. Redüktörün çarklı bir yapıda olması, aynı zamanda motora gelen hız değerinini artırılıp azaltılmasına imkan tanır.

Redüktörlerin tasarımı aşamasında hangi değerler altında ne kadar süre ile yüksek performans sağlayacağına bakılır. Aynı zamanda tork değerlerinin belirlenmesinde de bu motorlar önemli bir yapıya sahiptir. Genellikle robotik uygulamalarda çeşitli durumlara göre değişen motor hareketlerini yerine getirmek için tercih edilen bir motor çeşididir. Günümüzde endüstriyel motorlarda da kullanılan bir yapıdır.

Redüktörlü Motor Kullanım Alanları

Redüktörlü motorların geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. O kadar çok kullanım alanı olmasının nedeni,  eğer redüktörlü motorlar olmasaydı şu anki mevcut ekonomi ve endüstri durma noktasına gelebilirdi. Bu motorların genel kullanım alanları, yüklerin kaldırılması ve çeşitli konveyner uygulamaları olarak gösterilmektedir. Kullanım alanları ile ilgili daha somut örnekler vermek mümkündür.

Günümüzde özellikle otomotiv sanayiinde,  aynı zamanda pres atölyelerinde kullanılan bir motor türüdür. Değişken hız ve yüksek basınç gerektiren alanlarda tercihen kullanılan bir üründür. Yine benzer şekilde paketleme tesislerinde her türlü ürünün paketlenmesinde de bu ürünler tercih edilmektedir. Taşıma şirketleri eşyaları taşımak ve depolamak için de bu motorları tercih ederler.

Redüktörlü Motor Özellikleri

Temel olarak redüktörlü motorlar 3 çeşide sahiptir. Bunlar da motorların dönüş açıları ile ilgilidir. Paralel milli redüktörler, dik açılı redüktörler, diğer bir kullanım çeşidi olarak ise planet redüktörler olarak 3 sınıftır. Bu ürünlerin de farklı özelliklere sahip olanları bulunmaktadır. Çalışma geriliminden redüktörlü mikro modellere geniş bir çeşitlilikte kullanım imkanı sunan çeşitleri bulunur.

Günümüzde 24v  dc ya da 12v uygulamaları yaygın olan redüktörlü motorlar Standart IEC bağlantısı ile de üretilir. Günümüzde çeşitli standartlarda üretim imkanları bulunmaktadır. Kullanılacağı yere ve kullanım özelliklerine göre farklı özellikte rpm redüktörlü motorların tercih edildiği bilinir. Firmalar ihtiyaç duydukları bu motorları tercih ederek nitelikli bir kullanım imkanına sahip olurlar.

Teklif alın veya bize ulaşın alanı!