Günümüzde klasik prensipler ile çalışan motorların yerini alan servo motorlar, gün geçtikçe önemini arttırırken mevcut barındırdığı sistem ile de pek çok faydayı beraberinde getirmektir. Özellikle yüksek aralıklar ile hız kontrolünü sağlayabilmesi, kolay bakım yapılabilmesi, arıza oranlarındaki düşüklük servo motorlarının tercih sebebi olmasının ve en çok kullanılan motor çeşidi olmasının en büyük sebeplerinden biridir.
Genel olarak servo motor nedir? sorusuna karşılık olarak gücün bir servo yükseltici ile elde edildiği, bir fren ya da aktüatör tarzı mekanik bir sistem dahilinde bir kuvvet uygulamaya hizmet etmekte olan bir dönme ya da öteleme motoru şeklinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda servo motorlar içerisinde, hız ve ivme kontrolünü göz önüne alındığında sisteme hassas bir kontrol olanağı sağlamaktadır.
Bu motor tipleri kapalı çevrim kontrol sistemi dahilinde kendisine yer bulmaktadır. Özellikle kapalı çevrim kontrol sistemleri, sistemdeki çıkışı baz alır ayrıca çıkışı istenen koşulları baz alarak değiştirmektedir. Şaftın kontrolünü ve mevcut en son konumunu kontrol etmek amacıyla pozitif geri besleme sistemlerini kullanmaktadır.
İlk olarak, kurumsal döndürme servo motorlardan bahsedilecek olursa, 180 derece dönebilme kapasitesine sahiptir. Özellikle motor milinin gerektiğinden fazla dönmesine engellemekte ve dişli mekanizmasında durdurucu bulunmaktadır. Sürekli döndürme servo motorlarında ise hareket alanları ile ilgili olmak üzere her hangi bir kısıtlamadan söz edilememektedir.
Giriş sinyallerinin servo motorun dönüş yani ne tarafa dönmesi gerektiğinden ziyade girişi, çıkış hızını ve de yönü tayin edilir. Bu çeşit servo motorların sağladığı sınırsız hareket ile hem saat yönünde hem de saat yönünün aksine hareket edebilme imkanı sunmaktadır.
Linner servo motorları; mevcut çıktılarını kontrol etmek amacıyla bir kremayer ve de pinyon mekanizmaları dairesel hareketi doğrusal pozisyon hız ve ivme kontrolünü dönüştürmektedir. Eksen Redüktör firması faaliyetine İstanbul İkitelli de sürdürmekte olup kaliteli hizmeti prensip haline getirmiştir.
Darbe genişlik modülasyonu, motor tarafına değişken genişliklerde elektrik iletmektedir. Darbe genişlik modülasyonu ile baz alınanlar maksimum darbe, minimum darbe ve tekrarlama oranıdır. Ayrıca rotor, darbe süresine bağlı olmak üzere hedeflenen konuma doğru taraf değiştirmektedir.
Bununla birlikte servolara motor hareket komutu iletildiğinde pozisyona hareket etmekte ve de bu pozisyonu korumaktadırlar. Dijital servo motorlar ve analog motorlar tamamen aynı görüntüdedir. Aralarındaki fark ise bilgiyi işleme ve sinyal verme şeklidir. Bu durum devre yapısı ile alakalı bir durumdur.
Darbe genişlik modülasyonundan gelen voltaj sinyallerini dikkate alan ve çalışan servor motorlar analog servor motor olarak bilinmektedir. Analog servo motorlar hareketsiz konumdayken herhangi bir eylem iletilmediği sürece genişlik modülasyonu esasen kapalıdır.
Dinlenme modunda bulunurken tork üretmek reaksiyon süresini de yavaşlatmaktadır. Tabi ki torktaki mevcut bu gecikme gelişmiş uygulamalar için pek de uygun değildir. Dijital servo motorlar yüksek frekanslı voltaj darbelerinde küçük mikro işlemci kullanmaktadır.
Dijital servo herhangi bir analog sinyalin oluşturduğu darbe miktarlarının yaklaşık olarak altı katını göndermektedir. Bu hızlı darbeler daha yavaş ya da daha hızlı tepki süreleri olmak üzere tutarlı tork sağlamaktadır.
Şunu da not etmek gerekir ki, daha hızlı darbelerin motordan daha fazla güç emisyonu gerektirdiğini bilmek gerekmektedir. Çeşitli motor satışı ile hizmet veren Eksen Regülasyon firması 2001' den bu yana müşterilerin memnuniyetine mashar olmuştur. Bunu prensip alarak hizmet vermektedir.
Genel olarak AC DC motorlar kendi aralarında ayrılmaktadır. Kapalı devre sistemlerinde kullanılan motorlar olarak ilk çeşidi dc servo motor olarak bilinmektedir. Motorun iç yapısına bakıldığında kontrol devresi mil fonksiyonu içeren potansiyometre bulunmaktadır. Bununla birlikte motorun torkunu ve de dönüş momentini belirleyen dişliler yer almaktadır.
0 ile 18 derece arasında olacak şekilde bir hareket kabiliyeti bulunmaktadır. Başka uygulamalarda kullanılması imkansızdır. Bazı kaynaklarda ise 180 derece servo motor olarak da yer almaktadır. Ayrıca dc motorlarda rotara değişken gerilim sağlayan sabit manyetik kazanımından bahsedilmektedir.
DC servo motorlar, rotor kontrollü ve alan kontrollü olmak üzere iki farklı yapıdadır. Diğer bir ifade de kalıcı mıknatıslı motor olarak isimlendirilmektedir. Bu çeşit servolarda rotor, akım ya da gerilim kaynağından beslenmektedir.
Sistemde yer alan ve de istenen her kombinasyon tork ve hız özellikleri ile uygulanmaktadır. Hız ve tork değerleri DC servo motorlarında farklıdır. Bu bağlamda son kullanıcılara yüksek hızlı ya da yüksek torklu servo motorlar olarak sunulmaktadır. DC servo motorların çeşitleri, Alan kontrollü servo motorlar, rotar kontrollü servo motorlar ve seri ayrık alanlı servo motorlar şeklinde listelenmektedir.
Yapılarına göre ilk olarak senkron tip AC servo motor mevcuttur. Bu motorlarda rotor ve statordan oluşmaktadır. Silindirik bir çerçeveden ve de stator çekirdeğinden oluşmaktadır. Stator çekirdeği etrafına sarılmış olan armatür sargısı ve de bobin ucu bir kurşun tel ile bağlanmaktadır.
Mevcut yapısal özelliklerinden ötürü fırçasız servo motor olarak da bilinmektedir. Özellikle stator alanı uyarıldığı vakit, rotor senkron hızında statorda yer alan manyetik alanı takip etmektedir. Ayrıca stator alanı durduğunda rotor da beraberinde durmaktadır.
Sabit mıknatıslı rotor ile rotor akımına ihtiyaç olmaz ve daha az ısı üretmektedir. Dolayısıyla bu motorlar rotor akımının olmaması sebebiyle yüksek verimlidirler. Rotorun statora göre mevcut konumunu bilmek amacıyla rotor üzerine kodlayıcı bulunmaktadır. Bu durum AC motorların kontrolünü sağlamaktadır.
Bir diğeri de indiksiyon tipi AC servo motorlardır. Fiziksel olarak dik açılarda ya da uzay karelamasında iki çeşit faz ile sarılmaktadır. Sabit ya da referans sargısı sabit voltaj kaynağından uyarılırken kontrol sargısı servo yükselticiden gelen değişken ya da ayarlanabilir kontrol voltajı ile uyarılmaktadır.
İki sargılı stator ya da rotor sargısından oluşmaktadır. Stator sargısı motor tarafının sabit kısmına sarılmaktadır. Motorun alan sargısı olarak da bilinmektedir. Rotor sargısı motorun dönen bölümüne sarılmaktadır. Bu sargıya ayrıca motorun armatür sargısı da denmektedir.
Motor ise ön ve arka olmak üzere iki yataktan meydana gelmektedir. Encoder motorun devrini ve dönme hızını belirlemek için bir sensör içermektedir. Mevcut uzman kadrosu ve sevk araçları ile Eksen Redüktör firması her daim hizmet vermekte kaliteli malzeme satışı ile hizmet vermektedir.
Servo motorlar pek çok farklı yapıları ve mevcut içerdiği farklı özellikler ile geniş kullanım alanına sahiptir. Pek çok endüstride binlerce farklı uygulamalar için kullanımlarının yanında oyuncak ve ev elektroniği olmak üzere yaygın kullanım alanlarından bahsedilmektedir.
Endüstrilerin bazılarında klasik AC motorların pnömatik ve hidrolik sistemlerin yerini alabilmek için daha üstün sahip servo motorlar kullanılmaktadır. 2001 yılından bu yana hizmet veren Eksen Redüktör firması profesyonel ekibiyle elektromotor ve diğer motor çeşitleri satışı ile müşterilerin hizmetindedir.
Üretim ortamında servo motorlar çok yönlü fonksiyonlar sunmaktadır. Elektronik ve otomasyon gibi sistemler için bu çok yönlü özelliği pek çok avantajları beraberinde getirmektedir. Bunlardan bazıları, hız, hassasiyet, kodlayıcı, çok yönlülük, kapalı çevrimdir.
Bu avantajlardan yararlanmak için Eksen Redüktör firması kaliteli ve de uzun süreli çalışma prensibi ile müşteri memnuniyetini ön planda tutmakta satış öncesi ve ardından verdiği hizmet ile müşterilerin hizmetindedir.