Hizmette Farklı Yakalayın | Eksen Redüktör
Bizi Ara

Vibrasyon Motoru

Titreşim hareketi oluşturan motorlara vibrasyon motoru denilmektedir. Titreşim hareketine ihtiyaç duyulan bütün endüstriyel uygulamalarda kullanılan vibrasyon motorları içerisinde bulunan balans ağırlıkları ile motorun üretmiş olduğu devirli hareketi titreşim hareketine çevirmektedir.

Motorun içerisinde bulunan dönel şaft üzerine monte edilen balans ağırlıkları dengeyi bozarak motor hareketlerinin titreşimli çıkmasını sağlamaktadır. Bağlantı şekillerine göre farklı hareketleri oluşturan motorlardır.

Titreşim genişliği, kesişme açısı, ağırlık merkezi kontrol sabiti gibi faktörler montaja bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kullanılacak yerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu değişkenler belirlenebilir. Ayırma, eleme, konumlandırma, beslenme, taşıma gibi işlemleri başarılı bir şekilde yerine getiren motor çeşididir.

Vibrasyon Motorunun Çalışma Prensibi

Doğrusal ve dairesel hareketler yaparak birçok alanda kullanılan vibrasyon motorları birçok işlevi yerine getirmektedir. Özellik bakımından aynı olan iki vibratör aynı düzlem üzerine dönüş yönleri zıt olacak şekilde yerleştirildikten sonra çalıştırıldığında geri geri olacak şekilde titreşim hareketi meydana getirir.

Motordan çıkan kuvvet hattı ile yatay düzlemde kesişme açıları dikkate alınarak montaj işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde çalışmaya vibrasyon motorları doğrusal hareket üretmektedir. vibrasyon motorlarında dairesi hareket oluşturabilmek için 1 adet vibrasyon motorunun ağırlık merkezi ile sistemin ağırlık merkezi birbiriyle çakışarak 360 derece dik dairesel hareket oluşturmaktadır. Sistemin ağırlık merkezinin dışına yerleştirilen vibrasyon motorları ederiz şeklinde titreşimler oluşturmaktadır.

Vibrasyon Motoru Nerelerde Kullanılır?

Kullanılacak alanın ihtiyaçlarına göre dairesel veya doğrusal hareket ile çalışan, devir sayıları farklı ve titreşim genliği ayarlanabilen motor seçenekleri tercih edilerek kullanılır. Kurulumu yapılacak olan vibrasyon motorları bakım ve Onarım işlemleri için hareket alanı oluşturacak şekilde monte edilmelidir.

Açık alanlarda çalışacak vibrasyon motorları güneş ışınlarının direkt teması olmayacak şekilde montaj işlemleri yapılır. Ayrıca çalışma esnasında direkt temas engellenmelidir. Elektrik enerjisinin kinetik enerjiye dönüştürerek endüstriyel ve farklı alanlarda kullanılan vibrasyon motorları eleme ve besleme işlemlerinde daha fazla kullanılmaktadır.

Bu motorlar tarım makinalarında, değirmen makineleri, seramik sektöründe, gıda makinaları, inşaat ve Yapı endüstri alanında, geri dönüşüm makinalarında, arıtma ve termik santral bacaları, filtre tesislerinde, ahşap kağıt ve Cam gibi geniş kullanım alanına sahip vibrasyon motorları verimliliği ve üretkenliği maksimum düzeyde sağlamaktadır.

Vibrasyon Motoru Çeşitleri

Endüstriyel alanda çok yoğun olarak kullanılan vibrasyon motorları elektrik motorları sınıfında yer alır. Bu motorlar 3 farklı şekilde üretilmektedir. Elektrikli vibrasyon motoru, pnömatik vibrasyon motoru, elektromanyetik vibrasyon motoru olacak şekilde üretimleri yapılar. Bu vibrasyon motorları elektrostatik toz boya boyandıktan sonra fırınlanır.

Küçük yapılarda üretilen motorları yüksek alaşıma sahip alüminyum döküm. Büyük olarak üretilen vibrasyon motorları ise mekanik dayanımı daha yüksek özel olarak oluşturulan alaşımlı döküm ile yapılmaktadır. Vibrasyon motoru bağlantı parçaları, motor mili, elektrik bağlantı kutusu ve yağlama ürünleri uzun kullanan durumlarına karşı dayanıklı şekilde üretilir.

Teklif alın veya bize ulaşın alanı!