Mono sözcüğü tek anlamına gelmektedir. Monofaze kelimesi ise tek fazlı çalışan elektrik motorlarını ifade etmektedir. Normal motorlarda nötr dışında iki tane daha faz bulunmaktadır. Monofaze motorlarda ise nötr dışında tek faz bulunmaktadır. Ülkemizde genellikle 50 Hz ve 220 volt değerlerinde monafaze motor kullanılmaktadır. Alternatif akım ile çalışmaktadır.
Ülkemizde bu değerler ile bilinse de farklı kullanım yerleri için farklı frekans değerlerinin baz alınması mümkündür. 60 Hz değerleri de bulunmaktadır. Voltaj olarak ise genellikle 220 volt kullanılmakla birlikte 380 volt değerlerinde çalışan monofaze motorlarda bulunmaktadır. Değişen yerlerde kullanım amaçları için farklı monofaze elektrikli motorları tercihen kullanılmaktadır.
Monofaze motor değerlerine göre çeşitlenmektedir. Örneğin voltaj değerleri 220 volt ile 440 volt değerleri arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra 220 volt ile 440 volt arasında 380 volt değerleri de yer almaktadır. Aynı zamanda frekans değerleri olarak da 50 Hz ve 60 Hz frekans değerlerinde kullanılabilmektedir.
Monofaze elektrik motorları yüksek verim alabilmek için çeşitli standartlarda üretilmiş motorlar yer almaktadır. IE2 ve IE3 standartlarında farklı motorlar yer almaktadır. Bu tür standartlar yüksek verimlilik sağlamaktadır. Aynı zamanda Elektromekanik motorlar da tercihen kullanıla gelmektedir. Elektrikli motorları çok çeşitli kullanım alanları bulunmakta olup, birçok farklı iş tercihi için kullanılabilmektedir.
Monofaze motorların temel çalışma mantığı manyetik alan oluşturulması şeklindedir. Monofaze olduğu için bu motorlarda çalışma prensipleri diğerlerine göre farklıdır. Her şeyden önce bu motorlarda manyetik alan oluşturmak için tek faz kullanılır. Oysa bir denge durumu olduğundan manyetik akım oluşamamaktadır. Çift fazlı motorlarda birden fazla manyetik alan olduğundan manyetik alanları arası fark oluşabilmektedir.
Tek fazlı monofaze olanlarda ise tetikleme hareketini vermek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Yardımcı sargı kullanılması, kondansatörün kullanılması, yarık kutuplu stator kullanımı tercih etmek de monofaze tetiklemek için tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Birden fazla faz olmadığından dolayı bu şekilde bir tetikleme yapabilmek için genellikle bu tür yöntemlerden birisi yeterlidir.
Diğer adı ile Asenkron motor birden fazla kullanım amacına hizmet eder. Sanayide, endüstride ve ev kullanımında bu ürünler tercih edilmektedir. Özellikle ev kullanımında artıları ön plana çıkmaktadır. Sanayide, atölyelerde, işletmelerde kullanılmakla birlikte evlerdeki birçok farklı elektrikli alet bu motorları kullanmaktadır. Genellikle ev prizleri de bu kullanıma uygun olarak tasarlanmaktadır.
Trifaze motorlardan farklı olarak bu motorların daha düşük maliyetlere sahip olduğunu söylemek mümkündür. Maliyetleri trifaze modellere göre daha düşük olan bu motorların bakımları için maliyetler de azdır. Trifaze motor modellerine göre daha verimli olmakla birlikte verimlilik esaslı bu motorların yaygın kullanımı mevcuttur.
Monofaze motorların yanı sıra elektrikli aletlerde kullanılan çeşitli monofaze ürünler bulunmaktadır. Motor dışında monofaze priz, monofaze regülatör, monofaze sayaçlar ve monofaze kauçuk malzemeler de bulunmaktadır. Monofaze ürünler genellikle monofaze motorların kullanıldığı yerlerde tercihen kullanılagelmektedir. Şalter ya da analog regülatör gibi çeşitli türevleri de bulunmaktadır.
Elektrik motorları arasında yer alan bu motor türü ile farklı ürünlerin çalıştırılması ve ihtiyaçların giderilmesi sağlanmaktadır. Kondaktör, sigorta gibi farklı monofaze ürünleri de ayrıca yer almaktadır. Elektrik akımının genellikle tek faz olduğu düşünüldüğünde monofaze ürünlerin bayağı rağbet gördüğünü söylemek pek ala mümkündür.
Monofaze ile trifaze arasında çeşitli farklar bulunmaktadır. Örneğin monofaze ürünler genellikle tek iletken üzerinden akım geçirirler. Trifaze ürünler ise aynı anda 3 tane iletken üzerinden elektrik akımı taşımaktadır. Trifaze sistemler monofaze sistemlere göre daha verimlidir. Bunun nedeni olarak ise genellikle trifaz sistemlerde daha fazla elektrik iletilmesidir. Monofaze sistemler maksimum 230 volt gerilim taşırken, trifaze sistemler genellikle 400 volt gerilime kadar taşıyabilmektedirler.
Monofaze sistemlerde bir nötr bir faz olmak üzere iki kablo bulunmaktadır. Trifaze sistemlerde ise bir nötr ve 3 faz bulunduğundan 4 kablo kullanılmaktadır. Bakım olarak da monofaze sistemlerin bakım maliyetleri diğerlerine göre daha fazladır. Monofaze sistemlerin maliyetleri trifaze sistemlere göre daha yüksektir. Monofaze sistemler evlerde kullanılırken trifaze sistemleri genellikle sanayi ve işyerlerinde tercih edilmektedir.
Monofaze motorlar genel olarak ev tipi motorlar olup, düşük maliyetler ile imal edilebilmektedirler. Aynı zamanda ev tipi gerilimden dolayı kullanılagelmektedirler. Sanayi tipi elektriğe ihtiyaç duymazlar. Küçük güçler ile çalışabildiklerinden daha verimli bir kullanım imkânı sunmaktadırlar. Monofaze motorlar bu tür nedenlerden dolayı ev tipi birçok aletin motor tedariği açısından tercih edilmektedir.
Aynı zamanda monofaze motorlar ikiye ayrılır: daimi kondansatörlü motorlar, kalkış+ daimi kondansatörlü motorlar. Bu iki tip monofaze motorlar farklı yerlerde tercih edilir. İkinci tip monofaze motorlar yüksek verim ve yüksek güç gerektiren yerlerde tercihen kullanılmaktadır.
Monofaze motor özellikleri genellikle şu başlıklar altında toplanabilmektedir.
Ülkemizde sanayi tesisleri dışında gündelik kullanım için tercih edilen bu motorların evlerde kullanımına rastlamak mümkündür. Günümüzde çok sayıda yaşam alanında kullanılan elektrikli ev aletlerinde bu motorlar tercih edilmektedir. Monofaze motorlar düşük maliyet ve yüksek verimlilik sağlarlar. Elektrik motorları fiyatlarını öğrenebilmek için firmalardan bilgi alabilirsiniz.